digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Önce zorunlu askerlik ile ilgili abuk sabuk fikirler ortaya atıp sonra bu abuk sabuk fikirleri çürüterek zorunlu askerlik hakkında yorum yapılamaz.
Kim dedi size askerlik insana hayatı öğretmek için var diye.
Askerlik size askerliği öğretmek için var.
Disiplini askere gitmeden öğrenemezsiniz, çünkü askerlik size normal disiplini değil askeri disiplini öğretir.
Siz öz disiplin ile askeri disiplini ayırt edemeyip sonra zorunlu askerlik ile ilgili fikir beyan ederseniz komik oluyor.

1) Bu ülkede zorunlu askerlik olmasaydı Kurtuluş Savaşı veremezdik. İşgalden kurtulamazdık. Bir gün birileri senin ordunu yener, ihalarını düşürür, hava kuvvetlerini imha eder, ama o ülkeyi işgal edebilmek için ordu sokmak zorundadır. Ve ordu soktuğunda direnecek askeri disiplin ve eğitim almış geniş bir kitle varsa vereceği zayiatı göze alamaz.

2) Profesyonel ordu kullanmak zorunlu askerliğe engel değildir. Zaten çatışma alanlarında stratejik yerlerde profesyonel ordu kullanılıyor. Zorunlu askerlikle sizi rambo yapmazlar sadece asker yaparlar.

3) Zorunlu askerlik insanlara hayatı falan öğretmez. Zorunlu askerlik insanlara askerliği öğretir. Psikolojik fiziksel baskı altında emir komuta zincirini korumayı öğretir. Askerlik silah kullanmak falan değildir, silah kullanmayı 3-5 günde öğretirler herkese. Askerlik baskı altında, psikolojik stres altında, az uyuyarak yorgun hissedildiğinde, aç kalıp enerjisiz kalındığında verilen emri yerine getirme, organize olma işidir. Askeri eğitim almayanlar organize olamazlar, her kafadan bir ses çıkar ve baskı altında cepheden kaçarlar.

4) Eğer elinizde askeri sistemde örgütlenmiş, emir komuta zincirini takip etmesini bilen bir halk varsa sizin ülkenizi sürdürülebilir şekilde işgal etmeleri mümkün değildir.

5) Bu profesyonel askerlik geyiği yapanlardan kaç kişi 1 senede 1 profesyonel askerin tüm maaşı, sigortası, iaşesini karşılayacak kadar vergi veriyor merak ediyorum. Lafa gelince gelişmiş zengin ülkeleri örnek gösterip zorunlu askerlik kaldırılsın diyorlar, pamuk eller cebe denilince herkes ağlıyor. Bence bedelli askerlik olacaksa bedel 1 uzman çavuşun 1 yıllık devlete maliyeti kadar olmalıdır. Bu bedeli da babasına ödetemesin kimse diye direk para almak yerine, 25 yaşına kadar herhangi bir sene içinde 1 uzman çavuşun devlete 1 senelik maliyetinden çok vergi veren girişimcilere muafiyet tanınabilir. Devlete millte ekonomiye 1 uzman erin 1 yıllık bedeli kadar faydası olmayanlar da hikaye okumasın.

6) Profesyonel askerliği kaldıran ülkeler sınır güvenliğini sağlamış, sınırlarında tehdit olmayan, komşuları tarafından işgal tehdidi olmayan ülkeler ya da ekonomik olarak gelişmiş zenginleşmiş ülkeler. Bir tarafımızda 1000 senelik mezhep çatışması yaşadığımız iran, onun kuzeyinde Ağrı dağı bizimdir diyen ermenistan, güneyde kurdurulmaya çalışılan kürdistan, batıda istanbul'u hala geri alma hayali kuran yunanistan, kuzeyde sıcak denizlere inme hayali kuran rusya. ve bu coğrafyada dört bir yandan işgale uğramış kurtuluş savaşı vermişken hala zorunlu askerlik kaldırılsın diyenler var.

7) Savaş teknoloji ile yapılır insan gücü ile yapılmaz diyen çok akıllılar da anlatsın neden Amerika Afganistan'a Irak'a Suriye'ye asker sokmak zorunda kaldı. Neden askerlerini çekmek için YPG'ye o kadar silah vermek zorunda kaldı? Amerika'nın teknolojisi mi yetmiyor? Teknolojin ne kadar gelişmiş olursa olsun alanı kontrol etmek istersen asker sokmak zorundasın.

8) Zorunlu askerlik şartları tartışılabilir, süresi 6 ayla sınırlanabilir. Tüm eğitimin muharip eğitim yapılması, erlere berberlik, garsonluk gibi geri hizmet işlerinin verilmesi önlenebilir. Şartları, süresi, yapısı tartışılabilir. Ama zorunlu askerlik olmasın. Profesyonel ordu denilen şeye garibanın çocukları çaresizlikten kolay para diye katılıp gidip ölsün, biz de evde playstation oynayalım kafasıyla hareket edip sonra bize vatan haini diyemezsiniz demek akıl dışıdır.


Yani hem teknolojide ilerleyeceğiz hem profesyonel orduya yatırım yapacağız hem de zorunlu askerliğe devam edeceğiz. Zorunlu askerliğe birilerine hayatı öğretmek için değil bu ülkenin işgale uğramasını önlemek için, askeri formasyona sahip geniş halk kitlelerine sahip olmak içindir.
Ozkan1151 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bunun gibi bir kaç yorum gördüğüm için düşüncelerimi belirtmek istiyorum
şimdi ilk olarak ''abuk subuk'' dediğiniz fikirleri ortaya ben atmadım, burda başka konularda gördüm ve çevreden de sürekli duyuyorum doğal olarak bunun gibi diyerek o fikirleri belirtip o fikirlere göre savunma yaptım.


1) Aktif savaş olmadığı dönemlerde zorunlu askerlik yaptırmak zaman ve para ziyanından başka bir şey değildir kurtuluş savaşı zamanına kadar da zorunlu askerlik yoktu, Amerikada yapıldığı gibi savaş dönemi zorunlu askerlik çıkartıldı ama Amerikanın tersine savaşlardan sonra bu kaldırılmadı, Savaş ve milli mücadele gerektiren durumlarda bir süreli zorunlu askerlik çıkartmak (draft) yeterlidir ama 10 yıl önce savaş yokken zorunlu askerlik yaptırdığın adamın 10 yıl sonra hala aynı şekilde kalacağını bekliyor olamazsın, 6 ay eğitip bıraktığın bir kişi öğrendiği şeyleri tekrarlayıp hayatında uygulamaya koymadığı sürece bir süre içerisinde unutur. Bu yüzden sadece savaş durumlarında gerektiği sürece zorunlu askerlik çıkartmak yeterlidir.

2) Sizi 6 aylık asker yaparlar öğrendiğiniz şeyleri tekrar etmediğiniz sürece unutursunuz. 10-15 yıl sonra savaş olduğunda bu adam zorunlu askerlik yaptı diyerek alıp 2. gün savaşa süremezsiniz tekrar eğitime sokmanız gerekir.

3) Üsttekinin tekrarı.

4) Halkı dediğim gibi aldığı eğitimden uzun süre geçtiyse tekrar eğitime sokmadan istediğiniz gibi kullanmanız imkansızdır.

5) Bu fikriniz garip yorum yapma gereği bile duymuyorum

6) Bahsettiğinizden tam tersi olup yine de sürekli zorunlu askerliği kaldırmış ülkeler de bulunuyor.

7) Soktuğu askeri bölgeyi kontrol etmek için soktu doğrudur ama soktuğu askeri tam teçhizat teknolojisi ile savundu. Aynı sayıda askeri teknolojileri olmadan sok içeri 2 haftada ne oluyor görürdük. Kimse insan gücünün tamamen kaldırılmasını önermedi, önerilen şey minimum insan gücü kullanmak eğer Amerikanın teknolojisi yetersiz olsaydı Amerikanın saydığınız ülkelere soktuğu asker sayısını en az 10 katına çıkarması gerekirdi ve kaybettiği asker sayısı da çok daha fazla olurdu.

8)?

Zorunlu askerlik sizi işgalden korumaz. Zorunlu askerliği olup yine de işgale uğrayan ülkelere bakabilirsiniz.