masterthone adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Eyvallah hocam çok güzel anlattınız. Benim burada tabi kargo ve komisyon giderleri de var onlarında yüzde 19 i var. Mal faturası tabi ki alıyorum ama mesela iki kere ürün alıyorsam 40 40. ilkine alıyorum ikinciye almıyorum falan bi şekilde halletmeye çalışıyorum ama dediğiniz gibi sıfır mal girişi asla yok bir çok fatura aldığım ayrı ayrı yerler var.

Benim sormak istediğim bu kdv alacağı vereceği ne kadar var bunu nereden takip edebiliriz. Yani aylık olarak ne kadar kdv açığım var bunu nereden takip edebilriiz detaylı olarak
Bu konuyu en iyi muhasebeciniz bilir. KDV beyannamesinde "Sonraki Döneme Devreden Katma Değer Vergisi" kısmında sizin devletten alacağınız KDV yer alır. ( tabi bu kdv yi devlet hadi benim kdv mi bu ay sen bana öde diyemiyorsunuz, zaten sonraki ay tekrar mahsuplaşılacak)

Muhasebe muhtemelen size sadece KDV beyannamesi tahakkuk fişini gönderiyor
Tahakkuk fişinden öğrenme yolu da mevcut,

Ödenecek KDV si çıkan: https://imguploads.net/images/2021/0...v1odenecek.png (Resim 1)
Devreden KDV si çıkan: https://imguploads.net/images/2021/0...v1devreden.png (Resim 2)

1 ve 4 Numaralı alanlar matrah, yani sizin sattığınız malların KDV hariç tutarları
2 ve 5 Numaralı alanlar Ödenecek (Hesaplanan, sizin müşteriye sattığınız faturadaki KDV yazan rakam)
3 ve 6 Numaralı alanlar sizin Devletten KDV alacağınız yani çok mal alışınız veya masrafınız var ama az ( veya KDV si düşük mallar sattıysanız) mal satışınız varsa ortaya çıkan önceki dönemlerden devreden toplam KDV niz.

Basit matematikle hesaplama yapabilirsiniz.
Örnek Resim 1: 4.722 TL tutarında mal satmış %8 KDV si 377 Tl tutmuş 29 Tl önceki dönemden devreden KDV si varmış 377-29=348 TL ödemesi çıkmış

Örnek Resim 2: 198.019 TL tutarında mal satmış %1 KDV si 1.980 TL tutmuş 24.948 TL önceki dönemden KDV si varmış: 24.948-1.980=22.968 TL sonraki döneme devreden KDV si oluşmuş.

Bu tarz konuları muhasebecinize sorsanız zaten onlar size anlatır aksi durumda muhasebenizi değiştirmenizde fayda var.