Öncelikle, umarım bu yazı backlink çalışmasına yeni başlayan arkadaşlara ve ben nerde yanlış yapıyorum diye düşünen arkadaşlara faydalı olur. Ben gereğinden fazla tecrübe ettim siz etmeyin diye paylaşıyorum. (çünkü sonuçları biraz can sıkıcı olabiliyor)
Başlamadan önce şunu da belirtmek istiyorum bunlar kendi tecrübelerim. Bu yüzden kendi kendime soru soruyor ve cevaplıyor olacağım. Böyle yaparsan böyle olur tarzı bi uslubum olacak ama bu sizin için de böyle olacak anlamına gelmiyor. Uyarıyorum ve sorumluluk kabul etmiyorum

1-) Yeni açılan bir siteye backlink çalışması yapmanın zararı olur mu?
Eskiden zararı oluyordu şimdi olmuyor. Fakat bunu yükselme amacıyla değil daha hızlı index alma amacıyla kullanırsın. Alacağın backlinkler de kesinlikle sidebar, footer gibi tüm sayfalardan gelen bağlantılar olmamalı. Birkaç tane nofollowdan bahsediyorum.
2-) En iyi backlinkler haber sitelerinden gelen backlinkler mi?
Hayır. En iyi backlinkler benzer iş kolunda olan ve web sayfanıza trafik sağlayacak olan backlinklerdir.
3-) DA-PA puanı mı daha önemli index sayısı mı?
Bu çok bilinen bir durum değil. Hatta bunu benden başka kullanan var mı bilmiyorum. Ben backlink alırken alacağım sitenin DA-PA puanından önce index sayısına ve spam sayfalarına bakıyorum.
4-) Agresif rekabetli bir "niş" 100 backlinkle ilk sayfaya gelir mi?
Evet. Dönüşüm optimizasyonu çalışması yapılmış bir web sitesine gerekli marka bilinirliği sağlandıysa (sosyal platformlar) 100 orta sınıf backlinkle ilk sayfaya gelir. Fakat bu backlinkler şöyle olmalı:
Benzer iş kolunda olmalı
Trafik getirmeli
Dengeli olmalı (dofollow-nofollow-img vs.)
5-) Ücretsiz backlink siteleri ile yapılan backlink çalışmaları işe yarar mı?
Kesinlikle evet. Aksini iddia edenler bu ücretsiz backlinkleri kullanamayan kişilerdir. Buraya kısaca ücretsiz backlinkleri nasıl kullandığımı bırakıyorum. Mantıklı gelen uygular. Mantıklı gelmeyen uygulamaz. Lütfen bunu tartışmayalım.
Ücretsiz backlinkleri nasıl kullanıyorum?
İlk 15 günde 5 adet, diğer 15 günde 5-10 diğer 15 günde 10-15 diğer 15 günde 15-20 tarzı artarak gidecek şekilde alıyorum backlinkleri.
Aldığım ücretsiz backlinklerin hepsinde açıklamalarımı siteyi ve ne iş yaptığını tam anlamıyla anlatıyorum.
Backlinklerde kesinlikle marka ismini geçiriyorum. ( 2022 yılında bağlantı alınmasa dair marka adının geçirilmesinin backlink kadar işe yaramaya başlıyacağını düşünenlerdenim.)
Üyelik usulü alınan ücretsiz backlinklerde profil açıp bağlantı ekleyip bırakmıyorum. O platformun sosyal gruplarına katılıyorum, yazılar paylaşıyorum, etkileşime giriyorum ve diğer insanların etkileşime girmesi için ufak tefek çalışmalar yapıyorum. Bu profilleri farklı web sitelerinde paylaşıyorum ve trafik almak için denemeler yapıyorum. Web sitelerin yorum kısımlarına link paylaşmaktan bahsetmiyorum. ( Buradan iletişime geçebiliriz, buradaki yazım size yardımcı olacaktır, bu paylaşım sizin sorununuza çözüm olabilir gibi.)
Profil backlinkleri yurtdışı firma rehberi kayıtlarımda iletişim kanalım bunlardır olarak kullanıyorum.(Aşırı faydalı mı ? Hayır. Faydalı mı? Kesinlikle.)
Ücretsiz blog sitelerine ise kaliteli "KENDİ YAZDIĞIM" içerikler giriyorum. Neden kendi yazdığım kısmını vurguladım? Şunun için: bu paravan blog olayında 2 liraya makale yazdırayım paravan bloglara atayım işi paravan bloglarından alınan backlinkler işe yaramaz diyen çok bilmişlerin işi Bu şekilde denemeler yapıyor, arkasını getirmiyor, sürdürmeye sabretmiyor ve 2 liraya aldığı 5 makale ile siteden kaliteli backlink çıkışı yapacağını sanıyor. Verim alamayınca boş iş diyor. Size kalmış ben nasıl yararlandığımı anlatıyorum..
Nofollow sosyal içerik platformu ücretsiz backlinklerini ise tam anlamıyla hangi amaca hizmet ediyorsa ona göre kullanıyorum. Yani bunu gerçekten de bir facebook, instagram vs gibi kullanıyorum. Oraya bağlantı bırakıp çıkmıyorum. Kullanıyorum. Örn dev.to ben buradan aldığım verimi hiç bi yerden almadım. (bu arada, dev.to da paylaştığınız içerikler dofollow yani doğrudan sıralama kriteri) Dev.to da en çok dikkat etmeniz gereken kendinizi banlattırmamak. Nasıl mı? Cevap basit. Kullanın siteyi. Yani düzenli olarak uğrak yeriniz olsun. Faydalı içerikler paylaşın. Arkadaş edinin. Belirli bir süre sonra ufaktan link çıkışı yapmaya başlayın.
Ücretsiz backlink olayı benim için böyle. Hatta ücretsiz backlink listesi bile paylaştık sitede ve bizim de bunlardan aldıklarımızı göster butonuna basarak inceleyebilirsiniz nasıl almışız diye. Bunun için kaynak: https://wobseo.com/ucretsiz-backlink...-listesi-2021/ böylelikle ücretsiz backlink sorusunun cevabı bitti
6-) Yerel SEO için backlink çalışması nasıl olmalı?
Bölgenizdeki popüler web sitelerinden tanıtım isteyin. (ya da satın alın)
Genel tanıtım yazısı backlinkleri alırken lokasyon belirtin. Ve bunu mümkünse bağlantıyı alacağınız anahtar kelimeyle aynı cümle de geçirin.
Tedarikçilerinizden ve çalışma ortaklarınızdan bağlantı isteyin.
Yerel listelemelere girmeye çalışın. Örn: istanbuldaki en iyi tatlıcılar.
İmkan varsa ve düzenleniyorsa sektörünüzle ilgili organizasyonlara destekde bulunun.
Kendi bölgenizdeki faydalı kaynaklardan yani online haber sitelerinden ve üniversite sitelerinden bağlantı alın. (bunu yapmak için iş ilanı duyurusu yapabilirsiniz. Örn erciyes üniversitesi öğrencilerine iş imkanı tanıyoruz gibi bir olay başlatın bunu paylaşacaklardır.
Tabi yerel firma rehberlerine kayıt olun.
Bunu çok fazla türetebilirsiniz bu kadarını yeterli gördüm.
7- Backlink sayısı mı önemli kalitesi mi ?
Önem sırasına göre kalitesi tabiki ama sayısı da önemli. Bunu şöyle yapıyorum. Bir web sitesinden 2-3 den fazla backlink almayacak şekilde farklı sitelerden alıyorum. (bence bunu herkes böyle yapıyor zaten hiç bilmeyenler için ekledim)
8-) Backlink alacağım anahtar kelimemim olduğu sayfaya bişi yapmam gerekir mi ?
Bu bence backlink olayının %50'ni oluşturuyor. Yani olay backlink almakta değil. Asıl olay o backlinkten gelen ziyaretçinin o sayfayı beğenmesi. Bunu da şu soru ve cevapla açıklayayım. Alınan backlinkten en iyi verim nasıl alınır?
  • Yönlendirilen sayfa optimize edilmeli.
  • Sayfanın açılış hızı artırılmalı.
  • Sayfa yeterince bilgilendirici ve net olmalı.
  • Gelen ziyaretçinin site ile etkileşime girmesi ve sayfada kalma süresi artması gibi SEO kriterleri için form, yorum ekranı, dahili bağlantılar, ufak tefek hediyeler vb durumlar bulundurulmalı.
  • Bağlantının alındığı açıklamalar ile yönlendirilen sayfanın başlık, açıklama ve ilk görselleri ters düşmemeli.
  • Sayfanın ilk bölümü göze hitap etmeli ve ilgi çekici olmalı.
  • Gelen ziyaretçiyi tekrar siteye uğramasına (yeniden pazarlama) teşvik edecek stratejiler uygulanmalı.
Bunlar şahsi tecrübelerim şirketimizin backlink çalışma uygulaması birebir bu değildir bunu belirtmek istiyorum. Burada yazdıklarımın hepsinin hem tersini denedim hem böyle denedim ve bir ton sıkıntı ve başarı yaşadım. Tabi 3-5 gizli tuttuğum yöntemim de var burada yazmadığım ama hakkınızı helal edin