Neden test verileri kesiyorlar?
veriyi kesen Apple, ben publisherle calıstım. Anlataym isterseniz biraz.
Oyununuzun mesela toplamda 1000 bolum. Öncelikle siz 10 yada 20 bolum yaparsınız. Oyununuzun %5 'ini tamamlarsınız. Hızlı seri prototipleme 1-2 hafta sürer. İçerisine facebookSDK sini SensorTower Sdk'sini yada AppAnnie ve Google Firebase Sdksini unity3d içine gömersiniz. Bunu publisher sizden ister yapamassanız o yapar. Bu Sdklar vasıtası ile oyunu indiren kullanıcının tüm metrikleri elinizde olur. Ülkesi, Cinsiyeti, Irkı begendiği oyunlar. ip'si ,Ekranın hangi kordinata bastı ,S
atın alma menusunu açtımı hangi paketi satın alma eğilimi varmı üzerlerine tıkladımı. Kaç bölüm geçti. Oyunda toplam kaç dakika durdu. Gameplay'de ne kadar durdu. Share butonuna bastımı. Oyunu ne zaman kapattı yada oyunu kill ettimi. Bu sdkları oyunun içine embed yapmassanız Hyper yapmanın manası yok. Bu veriler apple facebook kavgasından önce takır takır geliyordu. Şimdi veriyi alabiliyorsunuz fakat veriyi mesela apple paket halinde veriyor. Misal 50 erkek indirdi diye. Yüzeysel veri ve hiç bir işinize yaramıyor bu veriler. Day Retention ölçümü. 7 gün 14 gün 30 gün 60-90 günlük kullanıcı metriklerini ölçmek. Kullanıcı ertesi gün oyunu oynuyormu oynadıysa kaç dakika oynadı gibi. Zaten amaç oyun yapmak değil hedef kitleye reklam izlettirmek. Onun için büyük paralar dönüyor. CPI ölçümü ve CTR ölçümü DR0 DR7 ölçümü,ARPADAU ölçümü. Bunlar bittikten sonra, Face,twitter,tiktok,youtube reklamlarına sıra geliyor. Bunlar ölçüldükten sonra oyun yayımlanmaya yatırıma hazır hale geliyor. Testin hepsini geçmek sayılsal loto tutturmaktan daha zor.
Apple Ios 14de.. Facebooksdk gömülü uygulamalarda veri akışını artık vermiyor. Mecazi anlamda kullanıyorum. Veri var ama işe yaramıyor artık. IOS14 de ibitirdi bu işi. Ramazan 2021 ilk günü kapattı artık veri akışını. Apple facebook analatyics die google da aratırsanız bir sürü haber mevcut. Parayıda Apple dan kazanıyorsun 10 kazanıyorsan googleda 1 kazanıyorsun. makas çok büyük. Apple kullanıcıs test oyunu yükldiği zaman artık uyarı mesajı veriyor. Bu uygulama sizi izleyecek diye. Haliyle kullanıcıların %98 'i hayırı seciyor. Veri akışı olamdıgı için hypercasual oyun yapamıyorsunuz. Çünkü hypercasual oyun veri ile yapılıyor. Oyunun ikonunu bile teste sokuyorsunuz. Kulanıcılarınız cogunlugu zenci ise onları kıracak ırkçı bir cizim gibi şeyler yapmıyorsunuz bu küçük bir örnek. Çünkü dünyaya oyun yapıyorsunuz. Hadi hyper yapalım die değil. Veri varsa hyper var veri yoksa hyper yok bu kadar basit. Androidde 12 sürümünden sonra veri akışını kullanıcıya sunacak. Android kulanıcısıda vermez. O zaman veri olmadan hyperÜretmenin bir anlamı kalmıyor. Voddo elinde 500,000,000 kullanıcı var bildiğim kadarı ile bunlar üzerinden teste gidecekler. Ama küçük stüdyoların işi cok zor bu sürecte.