Omerkale adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yaklaşık olarak 12 gün sonra üniversite sınavım var ve ben hâlâ istediğim bölüm hakkında pek bir bilgim yok
Gazetecilik bölümünü çok okumak istiyorum. Medya olsun muhabirlik veya bir kanal da editör bilmiyorum sadece olmak istiyorum ama öncesinde bir bilgim yok çevremde yardımcı olacak insan da yok
Onun için buraya yazmak istedim umarım sorularım cevaplanır teşekkür ederim şimdiden;

R10'da Gazetcilik bölümü okuyan var mı?
Tavsiye eder misiniz?
Siz hangi üniversitedesiniz?
İş olanakları nedir?
İletişim Fakültesi olduğu için Medya tarafından devam edilebilir mi?
Beni üniversitede ne gibi zorluklar bekliyor?
Bölüm okunurken ne yapıp/yapmamalıyım?
Üniversite bitince iş konusunda sıkıntı var mı?
1) Gazetecilik okudum mezun olalı 20 sene oldu. Daktilo dersi aldım, fotoğraf atölyesinde film yıkardık. Artık teknoloji ve medya büyük değişm gösterdi.
2) Bugün hem en yandaş hem de en muhalif kanalın ana haber spikerleri hem okuldan arkadaşım hem de mesleğe beraber başlamış beraber çalışmıştık.
3) Klasik gazeteler ölüyor ve klasik gazetecilik ve muhabirlik de ölmeye mahkum.
4) Bu ülkede yapılacak bir meslek değil gazetecilik çünkü Türkiye'deki iktidar 20 senede medyayı sirk gazetecileri de palyaço haline çevirdi.
5) Gazetecilik yapmak için gazetecilik okumak şart değil, yani gazeteci olmak için gazetecilik okumak gerekmiyor, gazetecilik okullu değil alaylı bir meslektir. Bir işe giren gazetecilik okuyan adam ile hiç gazetecilik okumayan adam arasında hemen hemen hiç fark yoktur, ikisi de çömezdir ve sürünür.
6) Üniversite insana bir ehliyet vermeli, o diploma olmadan o iş yapılamamalı. Ehliyet veren bir bölüm okumaya gayret et. (bknz, eczacılık, tıp, hukuk, mühendislik, psikoloji vs...)
7) İdealin gazetecilik okumaksa ve kararlıysan 1. sınıftan itibaren okulu boşlayıp çalışmaya başla, gazeteci gazetecilik okuyana değil, gazetecilik yapana denir.
8) Kendine bir uzmanlık alanı seçip o alanda kendine büyük bir çevre yaratmaya çalış, gazeteci habere kaynağa ulaşabilen adamdır. (savunma, spor, ekonomi vs...)
9) Eğer 2-3 yabancı dili haber yazacak, röportaj yapacak, çeviri yapacak kadar iyi öğrenirsen rakiplerinin arasından sıyrılma imkanın artar.
10) Türkiye'de her sene iletişim fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı televizyon ve gazetelerde toplam çalışan insan sayısına yakındır, yani okulda 1. sınıftan itibaren tırmalamaya başlamazsan, iş peşinde koşmazsan ve torpilin yoksa okulu bitirdiğinde bunalıma gireceğini garanti ederim.
11) Ankara ve İstanbul dışında iletişim fakültesi okunmaz. Yoksa okurken çalışma ve piyasaya girme imkanın olmaz, yerel medyada kendini tüketirsin.
12) Artık gazetecilik yapmak için bir kanalda bir gazetede olmana gerek yok. Instagramdan, tiktoktan ve youtube dan bireysel gazetecilik yapan bir sürü insan var. Ve hiç bir haber kanalını seyretmiyorum sadece youtube da bireysel gazetecilerin haberlerini seyrediyorum.