Beyler ben mi anlamıyorum ama aklıma takıldı.
Faizi alıyoruz ancak para türk lirasında kalıyor. Yani Ev alsa seneye 400 bin olur belki o ev. Ama parasi her zaman 270 bin tl artık 1-2 seneye o parayla 1+1 bile alınmaz heralde.
Faiz avantajsız bence ama niye herkes onu öneriyor ?
Olay ihtiyaç ve risk durumu.
Kiracıysan ev almak her zaman 1 numaradır. Ancak evin varsa bakış açısı farklı.
Altın nasıl önce rekorlar kırıp sonra geri çekilebiliyorsa ev fiyatları da aynı şekilde.
Şu an pandemi etkisinden dolayı ekonomide bir türbülans var, ev araba fiyatları rekorlar kırıyor.
Faiz indiriminden bahsediliyor faiz inerse ev fiyatları yine yükselicek mantık olarak.
Ancak şu anki durumda parası olanlar ev alıyorlar. Parası olan kişiler ev aldılar bitti diyelim piyasada müşteri azalırsa konut fiyatlarında düşüş olması kaçınılmaz.
Kredi ödemelerine bak aylık 2.500 - 3000 ödemeli kredilerle ev sahibi olunabiliyor. Bu ödemeleri kaç aile kaldırabilir.
Ki pandemiden dolayı çoğu esnaf vb aylarca kira ödemeyedi çoğunluğun zaten borcu var.
Memurlara zaten sorun yok onlar ayağını yorganına göre uzatırsa istedikleri her evi alabilirler. Kredi çıkmama olayı yok, işten atılma, maaşın yatmama korkusu yok vs vs.
Ben şu an bu konuda çok araştırma ve takip yaptığımdan biliyorum.
Evlere muazzam fiyatlar istiyorlar ama takip ediyorum 6 aydır satılan sadece uygun mantıklı fiyatlar yazılan evler.
3+1 evi 280.000TL 'ye sattılar.
4+1 toki evleri takibimde 400.000 TL istiyorlar ve de 120 ay aylık ödemesi 2.000TL devam edecek.
Bu da yetmiyor 6 ayda bir %4-%6 yani memur maaş artış oranında zam gelecek. Bunca maliyeti karşılayabilecek kişinin ekonomik durumu güçlü olması lazım.
Yani piyasada fiyat istikrarı yok. Kim ne tutturursa fiyat yazıyor.
Bu da krizin habercisidir.