Daha önce Yoast SEO ve RankMath karşılaştırmalarını birçok yabancı kanalda izledim. En son 1 saatlik bir video izlemiştim.
İzlenimlerimi aktarayım.
Şimdi bir kere Yoast'ta tek tuşta yapılan bir ayar, aynı ayarlama Rank Math'ta 3 ayarda gerçekleştiriliyor. Yani gereksiz yere çok fazla ayar getirildiğini düşünüyorum. Kafa karıştırıcı tamamen.
Rank Math tek farkı ürün sayfalarında yani Woocommerce kullanıyorsanız bazı link düzenlemelerine yer veriyor ve bu çok da önemli değil. Bazı linkleti kelimeler var bunları iptal edebiliyorsunuz.
Şimdi ben Rank Math şunu gördüm Schema olarak ürün ve diğer birçok şemaya sahip. Yoast'ta bir makala şeması var diğerleri gereksiz. Ürün şeması ücretli özellikte var. Rank Math'ta ürün şeması varda nasıl ve ne kadar iyi? Çünkü bu şemalar için yılda 500+ tl talep eden eklentiler var.
Ürün sayfalarında hangi verileri çekiyor biz mi giriyoruz yoksa woocommerce kurunca kendimi çekiyor bilmiyorum. Ben hiç kullanmadım ama mükemmel olduğunu ve product sayfalarda incelemeleri fiyatları yıldızları çekip gösterdiğini sanmıyorum.
Rank Math cidden uğraştırıcı bir eklenti. Yazı yazıyorsun bir ton dolduruması gereken alan var. Ben bu eklentileri sadece sayfa isimlerini düzenlemek için kullanıyorum zaten bundan dolayı bu eklentiler var. İşte kategoride başlık nasıl gözüksün gibi... Son yıllarda konu açıklama bölümleri getirildi vs vs..
Kalkıp Rank Math kullanmaya hiç gerek yok zaman harcamaya saatlerce uğraşmaya tamamen gereksiz olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine tema optimizasyonuna cache sistemine içerik geliştirmeye uğraşın derim.
Ben hemen yeni site kurunca Yoast kurup geçiyorum ufak 1-2 ayar.
O yüzden Yoast iyi.
Ha bu arada ürün sayfanız varsa bile ben yine ücretsiz olsa bile sırf ürün şeması var diye Rank Math kullanmam.
Değişkenleri temada işaretleyip Tag manager üzerinden şemantik yapımı kendim oluşturuyorum tabi ileri seviye.
Size sorum Rank MAth şemantik yapısı nasıl?
Birçok video izledim ama konu içinde şemantik ayarlar hiçbirinde yoktu.
Üründe nasıl mesela verimi giriliyor Post sayfasından yada otomu çekiyor ve başarılı mı? Article şema başarısı nasıl?
Dediğim gibi bence zaman harcanacak bir eklenti olmadığını düşünüyorum şahsen.
Bu arada Yoast'ı da eleştireyim şema yapısı bence kötü konu içi makale şeması dışında saçma sapan şemaları doldurmuşlar. Makale şema yapısıda çok başarılı değil bence. Sonuçlarda rich snippetli konu görmüyorum 10 sayfada 9 konum birinciyse 1 tane snipped konu görüyorum.
En temizi bir funchtion kodu ile Yoast snipped devre dışı bırakılıyor. Schema yapı oluşturucu ile şema oluşturulup konu içine HTML eklenmesi bence en sağlıklı.
Dediğim gibi bu eklentiyi inceledim bu kadar önemsenecek bir eklenti değil.
Zaten tüm bu eklentilerin yaptığı kategori sayfa konu sayfalarda başlıkların nasıl görükmesi konu içi desription eklemesi ve site haritası oluşturması buna seo diosanız işte seo

))
Eklentilere fazla takmayın. Yoast kur geç. Rank ile uğraşırsınız yapılandırması karışık biraz. Bu arada Yoast bir eklentideki ayarı Rank MAth çekip kendini ayarlayabiliyor.
Fakat bence en temizi en basit olan.
Zaten satış sitesi olan gider Yoast ücretli alır ücretli şema eklentileri kullanır.