Borç ile bankaya yatırma arasında dağlar kadar fark var kardeşim, iki ayrı mesajda iki örnek üzerinden cevap istemişsiniz.

1) Türk lirası verip, bunu başta peşinen ekstra bir fark ile almayı talep etmeniz yasaktır. Bunda ihtilaf yok.
2) Türk lirası verip geriye altın veya farklı bir döviz cinsinden istemeniz; bunun ihtilafla birlikte yolları vardır.
3) Türk lirası verip, bunu altın olarak veya farklı bir döviz cinsinden verdim demeniz de yasaktır.

Paranın ekstra parayla korunması diye bir şey yok. Bunu net anlayalım. Paranızı korumak istemeniz caizdir ama paranızı korumak için enflasyon vs sözde çözümler altında henüz daha borcu verirken ilave para istemeniz caiz değildir. Ancak parayı verdiniz, seneler geçti ve zarar ettiniz, o zaman borcun geri isterken diyanetle görüşün, benim zararımı kurtarmanın yolu var mı diye.

Her işin, uzmanından alınan bir çözümü vardır. Şimdi siz bir ev satacak olsanız, adam gelse sana araba takası olur mu dese, önce bakarsın araba nedir, durumu nedir diye değil mi? Direkt olur ya da olmaz denmez. Borç hukukunda da benzer şeyler söz konusu. Ama biz her şeyi uzmanına sormayı severiz de din konusu oldu mu sevmeyiz. Siz sormuşsunuz ama uzmanına sormanızda fayda var. Ben burada 40 yıl fıkıh okumuş olsam da insternette size yorum yazan sıradan birinden farklı değilim; verdiğim bilginin doğruluğundan emin olamazsınız. Sadece hoşunuza gider ya da gitmez; bundan öte bir şey elde etmiş olmazsınız.