Ben olaya farklı yönden bakacağım
Siz 1 doların 8.5 lira olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Siz böyle düşünüyorsanız sorun sizdedir.
Doların aslında 2 fiyatı var bizim ülkede rakamsal olarak gördüğümüz bir değeri var bir de gerçek değeri var.
Köprü geçişleri garantisinde yanlış hatırlamıyorsam 1 dolar 11-12 dolar olarak hesaplanıyor.
Şimdi siz matematik olarak 3191 lirayı 10 bölünce 319 dolar buluyorsunuz türk insanına nasıl 375 yabancıya nasıl 124 euro diye düşünüyorsunuz değil mi?
Hocam doların gerçek değer esasen 12 liranın bile üstünde
Bakın siz şu an dolar alsanız bankadan alırsınız ve bu dolar sanaldır. Gerçek değildir. Ülkenin bir bölümü gitsin bakalım bankadan tl çekip piyasadan gerçek kağıt dolar alsın bakın bakalım dolar ne oluyor
Ülkede çok az olan bir dolar var kağıt olarak. Sonucta o turist dışardan gerçek kagıt getirdiği için sizin paranızdan çok daha değerli bir hal alıyor.
Bakın mesela biz dışarı döviz ödüyeceğiz işte böyle zamalarda piyasadan dolar toplanır ve dolar artar. Dolar nasıl artmaz ülkede fazla olursa buda turizmle ülkeye döviz girmesi veya ihracaat yapmaktır.
Sizin düşünceniz yannlış dolar düşünce insanlar neden indirim yapmamasının sebebi insanların aç gözlü olmaları değil. İnanın o gördüğünüz tüm fiyatlar bile yabancılar tarafından tl fiyatlar bile hep gerçek dolar baz alınarak hesaplanıyor.
Şimdi siz diceksiniz ben bilgisayarı 8.5ile alıyorum.
Hocam o da şöyle bir oyun düşünün Amerikada 100 dolar sizde 200 liraya alabiliyorsunuz steam üzerinden diyelim. Ülke kısıtlaması ile.
Yani bu ürün çok üretilmiş adamlar çöpemi atsın satsın mı?
Sonucta her şekilde kar ediyorlar. Adam amerikalıdan 100 dolarda 20 dolar kar ediyorsa sizde 5 ediyor ama kar kar
Nese bu konular uzun konuya müdahil oldum..
Ancak doların gerçek değeri öyle 8.5 değil.
Şu an insanlar bankadaki paryı çekip gerçek kagıt dolar alsa dolar 30 bile olur
Gelelim soruna.
Gelişmemiş ülkelerde bizim gibi 9 tane hammalın sözü 8 tane prefesörün önündedir (hammalları küçümsemek için söylemedim bilgi anlamında)
demokrasi var diyip işin içinden çıkıyorlar.
Demokrasi bizim gibi ülkelerde iyi değil. Halk cahil medya ile hamaset ile çok kolay yönlendiriliyorlar.
Yönetim konusuna glince bunları başımıza Ameika yönetii yaptı.
Bu iktidarı Amerika getirdi. Yönlendirme ile seçtirdi.
Bir ailede baba vardır çocuguna yön verir. Devlette öyle ama bizim insanımız cahil ve yanlıs yönlendirebilir oldugu için hep hatalıları seçiyor.
Emin olun Türkiye nüfusunun %60'ı şu konuyu okuyan kafası basacak kişilerden oluşsaydı su an İngiltere idik. Bizim güçlenmemizi istemiyorlar. 20 sene geçti kişi başı milli gelir düşmüş. Herşey Türkiye güçlenmemesi için. Fakir kalsın. İlerlemesin Tüketici olsun.
Bu konu çok uzar.
Bir teşekkürü çok görmeyin bi 30 dk ayırdım yazmaya işimi gücümü bırakıp.
Saygılarımla