t4ko adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
2019 yılında Sürat Kargo acenteliği için mail attım, ertesi gün şirketin acente yönetimiyle ilgilenen bir müdür aradı. Bizi İstanbul'daki merkeze davet etti. Gittik oturduk konuştuk bir form verdiler dolurduk.
2 gün sonra aradılar gelin tekrar görüşelim diye tabi heyecandan görüşme vaktine kadar hızlı bir şekilde gittik sabah 9.30'daki görüşmeye 8'de gitmiştik bekledik vs.
Tüm detayları sorduk, franchise maliyetlerini, sistemin nasıl işlediğini, eleman maliyetleri, kargo taşıma maliyetlerini, giderleri vs vs. noktası noktasına açıkladılar.
Sonra peki dükkan ne olacak diye sorduğumuzda, bize kendi şubelerini direkt teslim edeceklerini söylediler. Çorlu'daki şube. Konuşmayı bitirdikten sonra Çorlu'ya geldim ve şubeye doğru gittim bir göz gezdirdim, iyice süzdüm. Yerler kargo doluydu. Heyecan daha da basmıştı tabi zengin olacağımızı düşünüyordum
Bir kaç gün sonra bize mali raporları attılar Çorlu Şubesinin. Excel tablosunda noktası noktasına giderler ve gelirler. Aylık 400 - 500 bin arasında bir cirosu mevcuttu.
Kalem Kalem giderler
3 adet kargo taşımak için transit benzeri minibüs, 5000x3= 5000 TL
Mazot, en önemli faktör arabalar neredeyse günlük 200 TL civarında yakıyormuş. Aylık 15000- 18000 TL civarında. Tüm Çorlu'ya bir şube bakıyor çok geniş bir bölge Çorlu binlerce fabrika var.
Çalışan olarak bir giriş elemanı, 3 tane kurye dağıtım elemanı ve bir müdür. Bunların giderleri yaklaşık kuryeler 3000'den aşağı çalışmıyor(çalışan varsa da kısa zamanda kaçıyormuş, asgari ücret 2300).
Dükkan kirası 3500 TL, hiçbir masraf yok direkt giriyorsun.

Neyse parça parça böyleydi, gelelim kar oranına burada bizim tüm heyecanımız tuz buz oldu.
Diyelim kargo 50 TL'ye mal oluyor. Önce Sürat 25 TL'yi direkt alıyor. Kalan 25'nin ise performansına göre yani yaptığın ciroya göre hesaplamamıza göre %23'ini sana veriyor. O yüzde 77'sini alıyor sana %23.
Yani koronadan önce 500 bin tl ciro yapan bir yerin 57.500TL'si hesabına kar olarak geçiyor. Ancak peki giderler ?
Abimle iyice oturup tartıştık girsek mi girmesek mi yaklaşık 150 bin tl paramız gidecekti. Kurulum için giriş ücreti vs araba kiraları eleman giderleri ve 6 ay gelir bekleme diyorlardı sürekli.

Kısacası bizim maceramız kar oranını görünce bitti. İyice hesapladık kurtarmıyordu, tabloyu keşke silmeseydim buraya atardım. Sürat kargo açık konuşayım yolunacak kaz arıyordu o zaman, şimdi belki koronadan dolayı toparlamış olabilir şubesi çünkü neredeyse 3 katı artmıştır ciro bu da nereden baksan 100'bini geçik kar demek.

Dipnot: ilk önce Yurtiçine,sonra Aras'a, Mng'ye ve son olarak Sürat'a attık. İlk Yurtiçi döndü, sadece şirket içine veriyoruz dediler. Aras bayilik var diye vermedi, Mng takmadı bile
Hocam gerçekten oldukca açıklayıcı bir tecrübeniz olmuş, ayda 57-58 kâr bırakan bir işte 18.000 mazot, 23.000 TL çalışan, 5.000 kira, 6.000 araç kirası desek diğer hiç bir kalemi saymasak bile bir eleman maaşı kadar para kalıyor gerçekten sanırım bu işin içini ve detayını öğrenince fazla bir şey bırakmadığı oldukça açık hale geliyor. Ama şöyle bir durum var ki 500k ciro yapsa ve %17 kâr bıraksa 85.000 kâr üzerinden 25-30k kâr bırakabilir sıkı bir calisma ile fakat acacagin şubenin o kadar ciro yapıp yapmayacagi da bir muamma