Eğitim alıp kendinizi geliştirirken de, o eğitimleri işe dönüştürürken de, girdiğiniz işlerde de kendinizi ekstra zorlayın.
En güzel tarafı tecrübe kazanırken yaptığınız hataları başkasının parasını ve/veya zamanını harcayarak yapıyorsunuz maaşınızı alırken.
Ne zaman ki, ben bu işi bunlardan daha iyi yaparım dediniz ya da o işyeri sizsiz dönmüyor, işte o zaman ciddi zam alma fırsatınız ya da kendi işinizi kurma zamanınız gelmiştir.
Bu tarz ilanlara ve maaşlarına güler geçersiniz zaten o vakit. Kurumsal firmalara geçiş yapabilir, maaşınızı katlayabilirsiniz vs.
Kendi işini kurmak her sektörde sadece bilgiyle olmayabilir sermaye de gerekebilir.
O yüzden kesin kesin kendi işinizi kurun demiyorum ama bizim sektörü ele alırsak iyi bir bilgi ve tecrübeyle freelance veya küçük bir şahıs işletmesi olarak bile geçinebilirsiniz. Dilinizi geliştirirseniz iş bulup yurt dışına yerleşebilir veya buradan yurt dışına dövizle hizmet verebilirsiniz.
Ama istek, çalışkanlık yoksa, bilgi ve tecrübe yoksa, dil yoksa unutun söylediklerimi.
Ayrıca genelde gördüğüm başkasının işinde dayanamayan (kölelik değil iyi diyebileceğimiz işlerden bahsediyorum), kendi işini de yapamıyor.
Öz disiplin daha zordur çünkü. Bir tek patron varken tüm müşteriler ayrı ayrı patron olur, bu da zorludur. Fakat ne kendi işin ne özel sektör olmuyorsa yapamıyorsanız, memur olmaya çalışın.
Belki de özel sektörü tam anlatan sevdiğim bir sözle bitireyim;
"Kimse sana karşı değil, herkes kendinden yana. Sen yoluna devam et. Kırılmaları bırak, Sen kendini anlıyorsan, yürü varacağın yere!"
Mevlana