Ekşi mayalı ekmek ve çavdar ekmeğinin gluten miktarı çok düşüktür, bu nedenle diyet yapanlar veya irritabl bağırsak sendromu ve çölyak hastası olanlar rahatlıkla tüketebilir. Glutensiz ürünlerde satılmakta ancak fiyatları biraz uçuk olduğu söylenebilir eğer glutene karşı alerjin yoksa, çölyak hastalığı vs. için bu iki ekmeğin düşük gluten oranından dolayı bir zararını görmezsin. Eğer gluten alerjin yoksa %0 glutensiz bir yaşam zararı var mıdır bilemiyorum, bir ara bir içerikte uzun süreli glutensiz yaşamın zararları diye içerik okumuştum ama yazılan ihtimaller düşüktü ve araştırmaya ait kaynağı görememiştim. Ekleme: Gluten alerjisi veya hassasiyeti olanlar gluten-free ürünler mi tüketmeli yoksa ekşi mayalı ekmek veya çavdar ekmeği tüketebilirler mi bu konuda fikrim yok.
Ben de laktoz intoleransı var gluten sorunuyla benzer sorunlar yaşıyorum bu nedenle sadece laktozsuz süt ürünleri tüketebiliyorum (eğer laktozlu bir şey tüketeceksem belli bir oranda yan etkisini görmüyorum, süt ürünlerinin hepsinde laktoz oranı farklı oluyor). Herkese de laktozsuz süt öneririm, çünkü birçok insanda laktoz intoleransı bulunması yanında birçok insan sadece belirli oranlarda laktoz toleransına sahip, %100 laktoz toleransına sahip az insan var. (Birçok insanda bu sorun var ama habersiz, insan biyolojisinde zaten bu durum gluten örneği gibi 8bin yıl önce ekmek yani gluten mi vardı

laktoz toleransımız 10bin-20bin yıllık bir evrimleşme sürecinde belli oranda tolerans edilebilir veya tamamen tolerans edilebilir hale geldi; genel olarak doğa da başka bir hayvanın sütünü tüketen tek canlı yaşamız diyebiliriz. Bebeklikte üretilen laktaz enzimi ileriki yaşlarla birlikte azalmakta veya tükenmekte ve günümüzde birçok insan da laktoz intoleransı bulunmakta ve tabii evrimleşmeyle birlikte belirli seviyelerde tolerans oranı değişmekle beraber dünya genelinde %100 laktoz toleransına sahip insan oranı %35 olarak tahmin edilmekte. Laktozun sindirimi de yavaştır bu nedenle kısaca gözüm kapalı laktozsuz süt ürünlerini öneririm sindirimi çok daha hızlı, daha sağlıklı yaşam sağlayacaktır.)