Hepiniz bana yüklenmişsiniz ama ben yanlış bir şey söylemiyorum. Herkes sorunları görebiliyor ama üretilen çözümler çok etkili olmuyor.
Üretelim satalım elbette herkes ister ama bu işler planla programla oluyor geçmişten gelene hatalarımızın sonuçlarını görüyoruz,
bugün buradan tartışılanların aslında cumhuriyetin ilk yıllarında tartışılıp istikrarlı bir plan ile bugüne kadar sürdürülmesi gerekiyordu.
O zaman Dünya'da sözü geçen ülkelerden olurduk ve ambargoyla vs. püskürtülemezdik. ( Bakın Çin'e yaptırım uyguladı ABD ancak etkili olamadı ve geri adım attı )
Uçaklar ürettik ne oldu ? Araba ürettik ne oldu ? Telefon bile ürettik ne oldu ?
Bu ürünlere sahip çıksaydık zaten bugün üretim ekonomisiydik, üzerine koyarak global markalar yaratabilirdik kendini insanlara kanıtlamış kaliteli marka ürünleri
üretebilirdik ve bugün ambargo bile olsa insanlar tercih ederlerdi ürünlerimizi çünkü bir kalite söz konusu olurdu ve Dünya sahnesinde sağlam bir yerimiz olurdu.
Zamanında Japonya nükleer bomba ile mahvolunca ABD Japon ekonomisini düzeltmesi için W.Edwards Deming'i japonyaya göndermiştir.
W.Edwards Deming Önce Türkiye'ye gelip incelemeler yapmıştır çünkü bizim ekonomide kötüydü ve cumhuriyeti'n ilk zamanlarında toparlamıştık.
Bize W.Edwards Deming tavsiyelerde bulunmak istemiş ama bizim çok bilmiş halkımız çok tınlamamıştır. W.Edwards Deming Japonya'da kaliteli ürün
üreten disiplinli bir sistem kurmuş ve Japonya bugün gelinen noktada en iyi ekonomilerden birisi. Bizim kaçırdığımız fırsatlardan birisi budur.
Diyorsunuz işte üretelim bende diyorum ama işte kendimizi Dünyaya kanıtlamamız 20 yıl sürer. Kim o kadar istikrarlı olur ? geçmişimize bakın istikrarlı bir millet
olmadığımızı görürsünüz zaten ha istikrarlı bir millet olsak ve Üretsek tüm sorunlarımız çözülecek mi orası da ayrı. Geçmişten gelen planlı bir bölme çabaları var Türkiye'yi.
Birbirine düşman bir halk var elimizde ve bu düşmanlık geçmişten gelen köklere sahip bu kökleri sökmemiz bile ayrı bir dert.
Kısaca üretelim satalım ama dış güçlerin o güçlerini de hafife almayalım..
Atılan tek bir somut adım yok, insan kalitesinde en ufak artış yok ev, araba almak ve memur olmak dışında hayal kuran genç neredeyse yok.
Kendini gelişme kaygısı, yabancı dil, cesaret, inovasyon, startup kavramlarının ne olduğunu bilmiyoruz.
Karşıt fikirleri dinlemiyoruz bile çünkü duygusal ön yargılı yaratıklarız.Kendi uydurduğumuz yalanlara inanıp geçmişe takılı kalıp bugünü yarını ıskalıyoruz.
Ezberlenmiş cümleler, geçmişe takılıp kalmış, kaderine boyun eğmiş, umutsuz cümleler kurmak yerine değişime kendimizden başlasak en azından.
Belki o zaman bir şeylerin düzelme şansı olur.