kalitelihostorg adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ülkeler arası rekabet sadece Türkiye için geçerli değil. Kendinde söylüyorsun bunu. Yani Türkiye'de Dolar yükselince Dış güçler diyip işin içinden çıkamazsın. Dış güçlerin etkisi olsun olsun %30dur. Dolar 9 TL olacak neredeyse Dış güçleri görmezden gelsek dahi olabileceği en iyi rakam 6 TL. Buda iyimser bir tahmin.

Bir defa tüm her şeyi kenara bırakırsak ( Siyaseti,Rekabeti ) Doların 1-2 TL olması gibi bir şey mantığa ters. Bu ülkede çoğu şey Dolarla dışarıdan alınıyor.
tüketim bazlı ekonomisi olan bir ülkede doların artması ABD'nin işine gelmez. Nedeni basittir, Önce dost olursunuz bu dostluk sömürüye döner ve onların istediği adımları atarsın komşularla sıfır sorun, dış ülkelere iyi görünme liyakatli bürokrasi vs..
Ardından güven ortamı sağlanır ve yatırımlar artar ekonomi düzelir dolar düşer. Ardından sömürü başlar sürekli dışarıya bağımlılığı artırarak Dünya ekonomisi döndürülür kendine tüketime bağımlı bir halk yaratırsın ve tüm ürünleri satarsın bunun haricinde eski püskü askeri gereçleri de satarsın temelde zengin ettiğin ülkeden verdiğin parayı büyük oradan geri alırsın temel mantık bu. ABD neden bizim para birimimizin değer kaybetmesini istesin ki ? (Bir ülkenin para birimi değersizse mi daha çok iphone alır yoksa değerliyse mi ? ) tabi aramız iyiyse bunu istemez büyük orada aranız kötüyse ister tabi.

Dış güçler mantığı çok küçümsenmiş halk ağzına düşmüş bir kelimeye dönüştü ama temelde dayanağı var. Bir çok kredi değerlendirme kuruluşları ABD'de ve para zaten onlarda 2018 döviz krizinde büyük oradan Türkiye'den para çıkmıştır ipleri birleştirince belli şirketlere ulaşılıyor. Trump'ın lafı ile bile dolar arttı bu bir dış müdahale değil mi mesela ? Öte yandan biz üretiyoruz bazı şeyleri ama satamıyoruz bakın Suudi arabistana ihracatımız büyük oranda düştü bunun sorumlusu kim ?
Geçmişten gelen güçlü bir üretim ekonomimiz olmalıydı Atatürk zamanında başlanılan bu üretim sistemi istikrarlı bir şekilde devam etmeliydi o günlerde üretilen uçaklarımız bugün f-35 kadar güçlü o zamanlarda ürettiğimiz telefon markamız bugün samsung'la yarışır ve üretemediğimiz devrim arabamız bugün volkswagen ile rakip olacak seviyeye gelebilirdi ama biz istikrarı sağlasaydık ama sağlayamadık hadi arabayı uçağı geçin şeker fabrikalarımızı bile sattık onlara bile sahip çıkamadık sonuç olarak %90 bağımlı bir ekonomi ile baş başayız ve üretim temelli bir ekonomiye geçelim diyoruz Ne üretirsek üretelim o ürünü çok daha iyi üretmiş bir ülke vardır ve insanların kaliteli olarak algılanacağı bir seviyededir. Bizim bu saatten sonra üreteceğimiz herhangi bir ürün Bim markasının üretitiği ürünlerden öte gidemez migros varken neden Bimi tercih etsinler Ha ben üretmeyelim de demiyorum ama planlı marka çıkarmak istesek 10 yıl vs sürer sanırım.