Bu konu siyasete bağlanır ama temelde aynen öyle diyorum. Üretelim kendi ayaklarımız üstünde duralım mantığı da çok iyidir ama iş yapmaz çünkü bir düzen bir kaide var.
Örneğin Suudi arabistanı baz alalım petrol çıkıyor ve bu petrolü sorunsuz bir şekilde satıyor, Öbür tarafta daha çok petrole sahip İran ve venezuella gibi ülkeler var ve petrolden bir gelir elde etmeleri çok zor.
Bu extrem bir örnek gibi geldiyse başka örneklerde var elbette. Nokia finlandiya'dan çıkmış bir markaydı çok da başarılıydı ancak Rekabet edemedi yada öyle bir algı yürütüldü Dünya telefon üretimi büyük oranda Apple ve Samsung'a kaldı ki Samsung
Güneykore markasıdır ve ABD ile arası çok iyidir. Başka bir örnek Rusya mesela çoğu silahı üretebilir ancak satabilir mi ?
mesela s400 üretiyorlar yaptırımdı şeydir bir çok bakımdan potansiyel müşterileri ABD korkutuyor ve satışı engelliyor.
Dönelim bize, Biz uçak üretiyorduk zamanında hatla bu üçakları yabancı ülkelere sattık sonra ne oldu ? uçaklarımızı toprak altına gömdük ve uçak alır bir konuma düştük. üretim yapmayı ne zaman istesek hep önümüze bir taş kondu.
Bugün üretim ekonomisine dönelim diyorsunuz ama çok geç çünkü üretilebilecek her şey üretildi ve her bir ülke her bir ürünü çok esiden beri üretiyor ve marka yapmış durumda.
Bu durumlar çok karışık ama temelde üretim ekonomisi bizim için çok zor engel çok halk yeterli vasfa sahip değil Batı ile ilişkilerimiz çok iyi değil vs...
Ülkeler arası rekabet sadece Türkiye için geçerli değil. Kendinde söylüyorsun bunu. Yani Türkiye'de Dolar yükselince Dış güçler diyip işin içinden çıkamazsın. Dış güçlerin etkisi olsun olsun %30dur. Dolar 9 TL olacak neredeyse Dış güçleri görmezden gelsek dahi olabileceği en iyi rakam 6 TL. Buda iyimser bir tahmin.
Bir defa tüm her şeyi kenara bırakırsak ( Siyaseti,Rekabeti ) Doların 1-2 TL olması gibi bir şey mantığa ters. Bu ülkede çoğu şey Dolarla dışarıdan alınıyor.