Nivrasyon adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Estağfurullah ben teşekkür ederim en ufak yardımım olursa mutlu olurum, Depolama için macbook'u kullanmanız çok mantıklı değil bence zaten ssdlerde dolu kullanırsanız belli süre sonra ciddi performans düşüşü görebilirsiniz hatta şöyle bir ekleme yapayım macbook'ta masaüstünü dosyalarla dolu kullanırsanızda yavaşlama etkenidir masaüstünü olabildiğince klasörler halinde iç içe tutmaya gayret etmelisiniz sanırım retina ekran ciddi efor sarfettiğinden az klasörlü yalın kullanmakta performans katkısı oluyor,dosyaları harici bir alanda saklamak daha mantıklı ve sağlıklı bana göre, 16gb ram ve 512ssd alma bütçeniz varsa ve sizi zorlamıyorsa tabiki kesinlikle onu alın ancak 8gb ram 512 yerine 16ram 256ssd mantıklı olan, Thunderbolt konularında yakın zamanda araştırmam yok ancak ince eleyip sık dokumanızda fayda var iyileri ortalama 400lira üstü oluyor genelde ama daha az bütçe ile de kalitesiz olacak diye birşey yok çok pahalı diye güzel diyede birşey yok, yorumlara ve incelemelere bakmanızı tavsiye ederim bizdekiler biraz eski o dönem için ortalama üstü bir fiyata almıştık(markası üzerinde yazmıyor hatırlamıyorumda) uzun zamandır sıkıntısız kullanıyoruz. Yapışık ve kablolu farkı var ben yapışık 2 type c girişini de kullanıyor olanları tercih etmiştim herhangi bir sıkıntısı görmedim ancak bizde tüm bilgisayarların altında soğutucu stand var, soğutucu Stand'ta tavsiye ederim hem büyük ölçüde sudan kurumuş olursunuz kullanım rahatlığı hemde aşırı ısınma durumunda çalıştırabilirsiniz. Soğutucu Stand yukarda tuttuğu için yapışık modeller sıkıntı olmadı bugüne kadar kablolu model var bir adet o sanki bana eğreti gibi geliyor bilgisayarın yanında ekstra gereksiz bir görüntü kablo kirliliği gibi.

Ben 512 alsam bile mutlaka harici hdd kullanırdım bu arada.
Çok teşekkürler hocam, alttaki bir hocamın da tavsiyeleriyle sanırım bütçeyi biraz arttırıp 16 gb ram ve 512 gb ssd alacağım. Tabiri caizse bilgisayar benim kolum bacağım olacak yıllarca, o yüzden almışken daha güzel şekilde alayım.

kaymakam adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
M1 işlemci güzel bir cihaz tavsiyem herkesin dediği gibi rami min 16 GB tut. Maalesef değişiklik şu anda yok ilerde de zahmetli olacaktır. HDD olarak 256 gb yeter zaten çalışmaları illaki hariciye koyarsın tasarımcıysan. Harici disk içinde ssd alıp onu harici yaparsın. Maalesef Apple 512 gb için acayip fiyatlar çekiyor.

Min 16 gb ram ve 256 GB ssdli modeli hele macbook pro ise uzun yıllar götürecektir. Diğer ekipmanları da apple almanı tavsiye ederim. Çünkü bahsedildiği gibi sıkıntı çıkarma uyumsuzluk gibi sorunlar çok oluyor.
Çok teşekkürler hocam, evet herkes bu yönde öneri sunuyor.

grafikcoder adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle ben pt.com.tr'den aldım. 16 GB Ram 512 GB SSD seçeneklisini aldım. Önceki bilgisayarım Macbook Pro 2017 - 8 gb - 256 gb versiyonuydu. Ben M1 gibi bilgisayar ilk defa görüyorum. Eski pcde aynı işlemleri yaparken, sıcaklıktan elimi dokunamazken, bazı alanlarda takılırken, Şimdiki M1 versiyonunda, 40 dereceyi geçmedi sıcaklık. Bilgisayar hiç ısınmıyor. Mükemmel bir bilgisayar.

Neden 16 gb versiyonunu aldım dersen. 8 GB versiyonda, eğer yazılımcı/grafiker vs. iseniz bu size sıkıntı yaratacaktır. Çünkü 8 gb versiyonda ram yetmediği için, bilgisayar sürekli SSD üzerinden swap yapıyor. ama 16 gb versiyon M1'de neredeyse hiç swap göremedim. Swap'ın anlamını bilmeyenler olur. anlatayım. Ram yetmediği durumda, bilgisayar SSD üstünde belirli bir kısmı ram gibi kullanmaya çalışıyor. Buna swap(takas) deniliyor.

Diğer noktada ise 256 gb alan bana öncekinde yetmedi. Apple'in kendi oluşturduğu swap ve önbellek verileri çok yer kaplıyordu.

Gerçekten çok beğendiğim bir bilgisayar oldu. Özellikle 2017 versiyonu en kronik sorunlu versiyonuydu.

Macbook Pro 2017 sorunları
- Klavye sorunu (1 tuşa bastığında 4 tane yazması gibi vs.)
- Ekran sorunu (tasarımsal hata yüzünden, ekran kablosunun kısa tutulması ve ekran kablosunun, bilgisayarın en sıcak yerinden geçmesi. Bununda ekranda yatay çizgilere ve mor renklere neden olması.)
- Pil Sorunu

M1'de işlemci zaten bir devrim olduğu için, hani işlemciden ziyade düzelen sorunları anlatıyorum. Klavyeyi değiştirmiş apple. Magic Keyboard'a geçmiş. Bu apple'in en sorunsuz klavyesi. Diğer ekranı sorununda ise, zaten M1'in ısınmaması ve ekran kablosunun artık yeni versiyonlarda uzun olması. Buda ekran sorununu ortadan kaldırdı. Pil sorunu desen sorun çözmekten ziyade, o kadar işlemi pilsiz kullandım. 8 saatte %55 oranına düştü. Buda mükemmel detay.

Son bir açıklamamdada şunu söyleyeyim. M1'de geçen haftaya kadar, swap ssd sorunu vardı. Günde anlamsız şekilde bilgisayar, hiç bir işlem yapılmamasına rağmen 150-200 TB yazıp,okuyordu. bu ciddi sorundu, ssd'nin ömrünün çok çok kısalmasına neden oluyordu.. Çok şükür, onu Big Sur 11.4 versiyonuyla çözdüler. Kernelden kaynaklı bir bug'mış. Zaten bu sorun kalktığı gün ben bilgisayarı satın aldım.

Önerim; Kesinlikle tavsiye ederim ama özellikle 16 gb'lı versiyonu al derim. Yazılımcı olarak ağır programlar kullandığımdan biliyorum, 8 gb çok swap yapıyor. Buda biraz can sıkıcı.

Değerli tavsiyeleriniz ve tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkür ediyorum hocam. 16-512 hali biraz yüksek fiyatlara çıksa da onu almak en mantıklısı olacak sanırım. Tekrardan çok teşekkürler faydalanacağım bir yazı oldu.