Macbook'la ilgili birkaç mesajınızı daha görmüştüm hocam onlardan da bilgilenmiştim, çok teşekkür ediyorum vaktinizi ayırıp yardımcı olduğunuz için.
16 GB aldıktan sonra 512'ye gerek yok diyorsunuz sanırım. Ben de tam tersi depolama için daha fazla ihtiyacım olacağını düşünmüştüm. Kafam iyice karıştı bu konuda

Direkt 16 GB Ram 512 GB SSD seçeyim desem yaklaşık 4.5k fark eklenecek.
Thunderbolt konusunda önerebileceğiniz bir marka, model var mıdır link vs. o konuda da dediğiniz gibi sağlıklı bir şey almak istiyorum.
Ve ikinci monitör mutlaka tercih edeceğim ev için.
Tekrardan teşekkür ederim vaktinizi ayırıp yardımcı olduğunuz için.
Estağfurullah ben teşekkür ederim en ufak yardımım olursa mutlu olurum, Depolama için macbook'u kullanmanız çok mantıklı değil bence zaten ssdlerde dolu kullanırsanız belli süre sonra ciddi performans düşüşü görebilirsiniz hatta şöyle bir ekleme yapayım macbook'ta masaüstünü dosyalarla dolu kullanırsanızda yavaşlama etkenidir masaüstünü olabildiğince klasörler halinde iç içe tutmaya gayret etmelisiniz sanırım retina ekran ciddi efor sarfettiğinden az klasörlü yalın kullanmakta performans katkısı oluyor,dosyaları harici bir alanda saklamak daha mantıklı ve sağlıklı bana göre, 16gb ram ve 512ssd alma bütçeniz varsa ve sizi zorlamıyorsa tabiki kesinlikle onu alın ancak 8gb ram 512 yerine 16ram 256ssd mantıklı olan, Thunderbolt konularında yakın zamanda araştırmam yok ancak ince eleyip sık dokumanızda fayda var iyileri ortalama 400lira üstü oluyor genelde ama daha az bütçe ile de kalitesiz olacak diye birşey yok çok pahalı diye güzel diyede birşey yok, yorumlara ve incelemelere bakmanızı tavsiye ederim bizdekiler biraz eski o dönem için ortalama üstü bir fiyata almıştık(markası üzerinde yazmıyor hatırlamıyorumda) uzun zamandır sıkıntısız kullanıyoruz. Yapışık ve kablolu farkı var ben yapışık 2 type c girişini de kullanıyor olanları tercih etmiştim herhangi bir sıkıntısı görmedim ancak bizde tüm bilgisayarların altında soğutucu stand var, soğutucu Stand'ta tavsiye ederim hem büyük ölçüde sudan kurumuş olursunuz kullanım rahatlığı hemde aşırı ısınma durumunda çalıştırabilirsiniz. Soğutucu Stand yukarda tuttuğu için yapışık modeller sıkıntı olmadı bugüne kadar kablolu model var bir adet o sanki bana eğreti gibi geliyor bilgisayarın yanında ekstra gereksiz bir görüntü kablo kirliliği gibi.
Ben 512 alsam bile mutlaka harici hdd kullanırdım bu arada.