Evet,
https://tr.euronews.com/2020/09/19/t...e-gelistirildi linkinde
Daha önceki aşılar ne kadar sürede geliştirildi? başlığı var. Dediğiniz gibi kuduz aşısı 4 yılda geliştirilmiş ama zaman dilimi 1881-1885

Aşıların çıkış süresiyle ilgili 140 yıl öncesiyle şimdiki zamanı karşılaştırmak çok doğru olmaz, 2021'de aşı geliştirme süreleri çok daha kısalabilir. Ayrıca aşının çıkması 10'larca yıllık bir tecrübenin sonucu. Bu aşı 1 yılda çıktıysa oradaki bilim adamının belki 20 yıl tecrübesi var.
İlaç sektöründe dönen milyarlarca dolardan elbette haberim var. Hatta en büyük mafyalardan birisinin sağlık sektörü olduğunu düşünüyorum. Ama bu konuda virüsü az gelişmiş ülkelere yayıp oralara aşı-ilaç satmaya çalışmadılar, hatta tam tersi gelişmiş ülkelerin aşı siparişinden diğer az gelişmiş ülkelere aşı sağlanamıyor. Bu konuyu bir irdeleyin. Kendilerinin de zarar gördüğü bir virüs ve kendilerinin de kullandığı bir aşı. Dolayısıyla aşı karşıtı komplo teorileri üreten güruhun tezleri çürüyor bu durumda.
- Laboratuvar çalışmaları: 2,4 yıl
- Faz 1: 2 yıl
- Faz 2: 1,8 yıl
- Faz 3: 1,4 yıl
- Tescil öncesi çalışmalar: 1,1 yıl
- Tescil çalışmaları: 1,3 yıl
Linkte ki haberde yazdığı gibi bu kadar kısa sürede laboratuvardan çıkması bile imkansız. mRNA virüsü diğer virüslere göre daha karmaşık bir virüs. Sadece laboratuvar da virüsü yok etmekle sorun çözülmüyor. İnsan vücudunun aşıya nasıl tepki vereceği de çok önemli. Sağlıklı deneklerle iş bitmiyor. Kanser hastaları, kronik hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, kalp ve damar rahatsızlığı olanlar, nörolojik bozukluğu olanlar vs. Hepsinde farklı sonuçlara yol açabilir. Önemli olan laboratuvardan çıkartmak değil, uzun vadede ne kadar yan etki yapıyor onu gözlemlemek gerekiyor. Bu gün koronadan kurtulabilirsiniz ama ilerleyen senelerde aşının neden olabileceği sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Ülkelerin aşıya bu kadar rağbeti tamamen tek umutları olması. Yasaklar yüzünden iktidarlara çok ciddi baş kaldırış söz konusu. Aşı ile ayaklanmaları durdurmak istiyorlar.
Yazdıklarımı aşı karşıtı olarak algılıyorsunuz. Ben çok erken çıktığını ve yeteri kadar deney yapılmadığını söylüyorum. En azından 3-4 sene geçip yeterli gözlem yapılsa tabii ki bende vurulurum.