1) Faiz kesin olarak haramdır. Bunun tartışması kaynaklara göre 1500 yıllık İslâm geçmişinde hiç olmamış, ayet ve hadis ile bu gerçek kabul edilmiş, ancak faizin tanımı ve çeşitleri hususunda farklı görüşler çıkabilmiş.
2) Faiz parasından kurtulmanın yolu öncelikle o paradan fiziken kurtulmaktır elbette. Bunun için dağıtılması uygun olur. Ancak nasıl dağıtılacağı önemli. (Aşağıda izahat var)
3) Faizden kurtulmak, sadece o paradan fiziken kurtulmakla mümkün değil. Ancak buna en samimi şekilde tövbe etmek ve bu tövbeden de dönmemek gerekir.
Bu alanda makbul alimlerden geldiğine göre, faizden tövbe etmek isteyen ve elinde faizli para ya da mal bulunan kimsenin, bu fazi kısmın sadaka olarak vermesi uygun görülmüş. Ancak sadakanın kime verilebileceği birkaç görüşte toplanmış. Bunlardan genel ittifak edileni, paranın faiz kısmının, bir şekilde mecbur kalarak faizli borca bulaşmış ve o faizli borcu ödemekte olan kimseye, yine yalnızca o borcunun faizini ödemek üzere verilmesidir. Burada maksat, kişinin o kişinin bir an evvel faizden kurtulmasına vesile olmaktır. Yoksa, sürekli faizli borçlanan kimseye kolaylık göstermek değildir. Dolayısıyla o da faziden bir an evvel kurtulmak isteyen biri olmalı.
Bunu bulmakta zorlanan kimsenin, bulabilecek kimselerden yardım alması yerinde olur. Yardım, kişi ya da kuruluşlardan talep edilebilir. Ancak güvenmeniz lazım, sorumluluk sizde oluyor.
Daha az tercih edilen görüşe göre, bu faiz geliri, borcu olan herhangi birine, başka bir görüşte namaz kılmayan bir kimseye verilebilir.
Bunlar tartışma konuları değil, gelip de bu mesajla ilgili tartışmak isteyen olursa ona pirim vermeyeceğim. Niye öyleymiş niye böyleymiş, ben burada fikir yürütüp kendi fikrimi yazmıyorum. Bütün fıkhi konular zaten müçtehidler tarafından çözülmüş. Biz en çok onların görüşlerini öğrenip uygulama noktasında bir şeyler yapabiliriz. Yeni üretilecek bir fikir olmadığı konusu da alimlerinin genelinin görüşüdür. Sizin bu konuda bir bilgiye ihtiyacınız olmuş olduğu için, o ihtiyacı karşılamak adına bende olan bilgiyi burada yazdım.
İçinizin daha da rahat etmesi için bu konuda ne yapacağınızı Diyanet İşeri Başkanlığı veya İl-İlçe Müftülüklerine yahut kendi itibar edeceğiniz farklı dini kuruluş ve kişilere danışmanız elbette daha iyi olur.