Kanunlar ve kurallar duruma göre şekil almazlar bir yolun anayol ya da tali olduğunu, yolun durumu belirlemez. Kanun koyucu tarafından; işaret, işaretçi yada kurallar ile belirlenir. Bir yolun; yoğun araç yada yaya trafiğine, diğerinin daha az araç yada yaya trafiğine sahip olması, o yolların arasında birbirine üstünlük kurmasını etkilemez. Örneklemek gerekirse, İstanbul'da Yuşa tepesine giden yol ve Ankara'da Karagöl mesire alanının yolu bize göre cadde olmalı. Çünkü; yazın aşırı araç yoğunluğu oluyor. Araç yoğunluğuna bakarak, yolun durumunu belirleyemezsiniz. Kanun koyucu; arkadaşımızın sorun yaşadığı yolun üstünde mutlaka inceleme yapmıştır ve eğer gerekli olsaydı oraya "yol ver" yada "dur" işareti koyardı. Yolu denk yol olarak görmüş olmalı ki, işaret koymamış. Ehliyet alan herkes bunu biliyor olmalı. Zaten bunların tamamı sürücü kurslarında öğretiliyor. 2918 sayılı karayolları trafik kanununu referans almadan görüş belirtmek, çok büyük hata olur. İnsanların yanlış bilgi edinmesi ve ileride bir kazaya karışmasına sebep olabilir.
Sokak arası olsa gerek. Sağdan gelen aracın yol üstünlüğü olduğunu 67.000 tl sigorta parası ödeyerek öğrendim. Kontrolsüz kavşakta sağdan gelene yol vermelisin.
Öncelikle bunun için üzüldüğümü bilmenizi isterim, acı bir tecrübe olmuş ama aslında bu size kursta öğretildi. Konu sahibi arkadaşımız bilgi, edinmek için bir soru sordu. Bir olay yaşanmış ve bu arkadaşımız, hatanın kimden kaynaklandığını soruyor. Verilen cevaplar, sanki adsense yada wordpress konusunda konuşuyoruz gibi. "Bana göre orası tali yol, sen haklısın" "Bence o haklı, sen bekleyeceksin" Sanki haftasonu maç tahmini yapıyoruz. ALLAH korusun eğer bir kaza olsaydı, gelen raporda kimin haklı olduğunu göreceklerdi. Arkadaşımızın doğrultu değiştiren taraf olduğunu, hatta doğrultu değiştirme ne demek onu bilmeyenler "Bana göre" diyerek görüş belirtiyor. Oysa en başta konu sahibi arkadaşımıza, bu yanlış bilgiler ile zarar verdiklerini bilmiyorlar. Konu sahibi, bir sonraki aynı durumda. "Nasıl olsa ben haklıyım diye yola girecek ve belki ALLAH korusun feci bir şekilde kaza yapacak. Adsense reklam yerleşimi yapmıyoruz arkadaşlar, kişisel fikirleri değil. Biliyorsanız, mevcut kanun ve kuralları paylaşın.
Son söz; Önemli olan önce geçmek değil
@demircanuzer; kardeşim, önemli olan gideceğin yere sağ salim gitmektir. Bir kaç saniye beklemek, sana hiç bir şey kaybettirmez. Trafiğin önce saygı ve sabır olduğunu hiç unutma! Sen gitmek istediğin yere, sağ salim gidiyorsan iyi bir sürücü olursun.