Eger hicbir tabela yoksa yoldaki serit çizgisi gecerliymis, gecis hakki anlatiminiza göre sizde. Cevap veren arkadas ankarada trafik kazalarinda raporlara gore kusur belirleyen kaza eksperi.
Hiç bu tarz bir polemiğe girmek istemiyorum ama yazmasam olmaz, kırmızı çizgide ki araç doğrultu değiştiriyor. Kanun tüm geçiş üstünlüğü konularında doğrultu değiştiren araçların beklemesini emreder. Eğer kırmızı çizgide ki araç gittiği yönden gelseydi, geçiş üstünlüğü onda olurdu. 11 yıl sürücü kursu hocası yetiştirdim, 5 yıl Anadolu sigorta Ankara'da bilirkişi olarak görev yaptım. Burası kontrolsüz ve arkadaşın söylemine göre, işaret ve işaretçi yok. Sollama yapan araç bile, hatalı doğrultu değiştirme nedeniyle arkasından çarpılma da hatalı sayılır. Arkadaşımız eğer tam kavşak içinde olsaydı haklı olurdu ki zaten tam kavşak içinde olsaydı, kaza olurdu. Burada konu yol verme, yani geçiş üstünlüğü. İşaret ve işaretçi olmayan durumlarda "sağı boş" Kuralı uygulanır. Kavşak yapısının "Y" yada "T" olması durumu değiştirmez, sağından gelen araç senden üstündür. Gelen araç gözle görülüyor ama sana geçiş yapacak kadar zaman veriyor olsaydı, o zaman beklemezsin ama burada öyle bir durum söz konusu değil. Öyle bir durum olsaydı, zaten yine tartışma olmazdı. Arkadaşımızın beyanı, bir geçiş üstünlüğü tartışması. Kaza olmadığına ve sorunsuz geçiş olmadığına göre kalan seçenek "Kimin önce geçeceği tartışmasıdır" Trafik kanunu ve kuralları kişisel görüşe göre değil, yaşanmışlık ve deneyim sonucunda belirlenen bir tecrübe bütünüdür.
Verilecek yanlış bilgiler, bu arkadaşımız ve bu konuyu okuyan diğer insanların yanlış ve hatalı kararlar alarak ilerleyen zamanlarda kazaya karışmasına sebep olabilir. Oysa önce ki mesajımda, açıkça kanun maddesini paylaştım. Orada da açıkça, doğrultu değiştiren araçların beklemesini emrettiği görülüyor. TRAFİK; Sadece kanundan ibaret değildir! Sorumluluk ve saygı gerektirir.