İnternet üzerinden birşey alıp satmayı esnaflık kılıfına soktunuz ya, üzerime alınmadım değil.
E-ticaret ile esnaflık pek eş değer sayılmaz bence. Dükkanın, vergi levhan, kapıdan giren müşterin, dükkanın önünde tavlan yoksa esnaf değilsin. Yazar kasadan sabit fiyat geçip pazarlık ettirmiyorsan, yine değilsin. Bim "Esnaf" değil, bakkal Muhsin amca, Tahir abi, Bedi enişte esnaf. Dükkanlarına gir, 10.50 TL tutsun, 10 öde çık. Koçtaş esnaf değil, "Nazar değmez" Süleyman esnaf. Listeyi borca yazıp 2 ay sonra parasını alıp, onda da ucundan kıran gariban esnaf.
Esnaflığın tanımı, artıları ve eksilerine değindikten sonra asıl meseleye dönelim.
"Siteden sipariş verebilirsiniz" kısmı bence yeterli bir cevap. Iban değil sanal pos üzerinden işlem yapılmasını istemesi kadar doğal birşey yok. Artı havale/eft banka transfer işlemleri başa beladır. Olmayan müşteri kaydı ile ödemeyi eşleştirip fatura kesilmesi gerekir. Fatura kesilecekse sizin "kişisel" bilgilerinizi almak zorundalar. Faturasız işlem yapacak olsalar bile sizin adınıza bir sipariş oluşturmak zorunda. Sitenin ne olduğunu bilmiyorum. Ama en basitinden "şu tarihte, şu IP ile şu seçim konu olacak şekilde xxx tl para gönderdiniz" cümlesini kurmaları gerektiğini düşünüyorum.
Dolayısı ile "tok satıcı", "esnaf değil" değil, iş bilen, elindekinin nasıl çalıştığını, nasıl iş yapması gerektiğini bilen birinden bahsediyoruz bence.
Hocam "esnaf" kelimesi konumuzda mecazi olarak geçmektedir.
Satıcı kişinin haklı olmasına da sözüm yok. Satıcıya durumumu anlattım. Yapamıyorsa bana olumsuz cevap verse yetecek. Burada problem satıcının görüldü atıp müşteriyi umursamaması.