Foxi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yakınlarımdan yurtdışına gidipte, dönen henüz görmedim. Kimisi dil öğrenmek için gitti geri gelmedi. En yakınlarımda mali müşavir, bilgisayar programcısı, sistem analist olmak üzere ingiltere, isviçre ve norveç' gittiler.
Bir akrabamda geçici iş için Hollandaya gitti. Özetle anlatmak istediğim kimse geri gelmiyor, geri gelmekte istemiyor.

Hollandadaki ablamın görüşü; Hayatımda hiç çalışmadım, fakat burada çalışmak eğlenceli ve gönül rahatlığı ile dışarıda geziyorum.
Tamamen yakınımdakilerden örnek vermeye çalıştım. Karar sizindir.
Malesef bende henüz geri dönmek isteyen göremedim.

Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Toplam 900-1000 euro arasıymış sanırım masraf. Ben olsam sonuçta bu işten para kazanacağım için gerekirse borçla alırdım ehliyeti. Ben de şöyle duydum hep, çalışkan adam Avrupa'da aç kalmaz
Oranın ehliyetini alıp iş yapma ihtimali nedir acaba ? ups vs kargo dağıtımı falan.

FHKarakas adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bırakın Almanya'yı imkanım olsa Afrika'ya bile giderim
Hocam orasıda olmaz ya.

Programmer adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yazılım/Donanım alanındaki bilgi,deneyim ve sertifikalarınızı bilmiyorum fakat.
Asıl mesleğiniz Ziraat Mühendisliği alanında iyiyseniz ve uluslararası geçerliliği olan bir meslek ise (yazılım gibi düşünün, ülkeden ülkeye fark etmiyorsa) başlangıçta düşük maaşlarda iş bulabilirsiniz diye düşünüyorum.

Tabi ki, şuanda dünyanın genel problemi pandemi ve bu nedenle iş bulmak çok daha zor.

İyi seviyede İngilizce biliyorum ve pandemi öncesi iş amaçlı yurtdışı seyahatlerim oluyordu.

Samimi olmam gerekirse 30 yaşımdayım, 5 yıllık evli ve 2 yaşında çocuğu olan birisiyim.
Yazılım benim freelance işim ve asıl alanım Dış ticaret ve İş Geliştirme (lojistik dahil) bende sizin gibi düşünüyorum yurtdışına taşınmayı ama yaş faktörü, evli olma ve çocuk sahibi olma faktörü biraz korkutmuyor değil.
Ayrıca ülkeden ülkeye yapısı belli oranda değişen bir alanda kariyere sahip olduğumdan gittiğim ülkede alanımda iş bulmak kolay olmayacak, garsonluk vb. gibi işler yapmak durumunda kalmam gerekiyor olacaktır.

Ama şunu unutmamak gerekli, hangi ülkeye giderseniz gidin muhtemel her zaman 2. veya 3. sınıf vatandaş olmak durumunda kalacaksınız.
Bu durumu aşmak sizin kendinizi geliştirme yetkinliklerinize bağlı olarak değişecektir.
Diplomalarımızın yurtdışı geçerliliği var diye biliyorum ben ayrıca bilgisayar programcılığı mezunuyum ama programcılıkta kendimi geliştirmedim farklı iş alanlarına yöneldim ben. html de kaldım ilk etapta ziraat ile alakalı bir durum yaratmaya çalışacağız diploma olduğu için ama tabi belli de olmaz Allah ne çıkarır karşımıza

teknoft adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu bence öyle ayaküstü konuşup hoop gidelim denebilecek bir şey değil.
Ne iş yapacaksınız, ne kazanacaksınız, nerede oturacaksınız gibi sorular bunlara yol haritası çizer.
İş bulmadan değil yurtdışını başka şehire bile gitmemenizi öneririm şahsi olarak.
Çünkü yaşam standartları güzel evet 1 kg et 3€ ama herşey o kadar güzel görünmüyor

Amerika'da örneğin çok bölgede asgari ücretin üzerinde ev kiraları var. Kişisel sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor mantıken bunlar ekstra ücretlendirilen şeyler. Arabanız var yıllık park parası ödüyorsunuz Hollanda'da örneğin kapının önünde araba duruyor diye.

Burası ile kıyaslayacak olursak, 4000 maaş alıyorsunuz ve kira vermiyorsunuz. 4000 € alır ve kira ödemezseniz evet krallar gibi yaşayabilirsiniz.

1800€ maaş alır. 1300 ev kirası verirsen ve üstüne faturalar falan dersen çokta mantıklı bir hal almıyor.

İmkanım olsa giderim yurtdışına dakika durmam ama oradaki iş şartları da önemli, kervan yolda dizilir diye yola çıkılacak bir durum değil bana göre
İlginiz için teşekkürler tabi dediğim gibi ilk etapta hoop diye gitmeyeceğiz. Almanya da eşimin akrabası var onlar yazın buraya gelecek geldiğinde detayları rahatlıkla öğrenebilirim diye düşünüyorum ama oraya gidipte onların yanında değilde küçük çapta iş bulup önce kendim ayakta durabiliyor muyum bir mühlet ona bakmakta fayda olacak.

msezen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam burada yazan arkadaşlar konuya tam hakim olmayabilir veya sizin durumunuzu net bir şekilde bilmeyebilir. Bu yüzden gaza gelmenizi tavsiye etmiyorum.
"koşarak git" yazmak yerine bildiğiniz bir şey varsa yazarsanız daha açıklayıcı olur.
Gaza gelmek değilde fikir almak insanlar ne düşünüyor bilmek ve elemek önemli. teşekkür ederim.

MisceF adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba ,

Almanya'ya öğrenci vizesi ile gidip oradan öğrenim görmüş biri olarak fikirlerimi dile getirmek isterim.

Öncelikle avrupa birliği vatandaşlığınız mevcut ve yerinizde olsam koşa koşa işlemleri başlatmaya giderdim , işlemler başlayana kadar A1 kursuna biran önce başlayın.

Dil konusunda tavsiye vermek gerekirse, kesinlikle türklerle takılmayın, türk insanlarla türkçe konuştukça dil öğrenimi çok zayıflıyor.

Oradaki dil kurslarında olabildiğince arkadaş edinmeye bakın (türk olmasın) suriyeleliler , çinliler , rusya , kolombiya vb bir sürü farklı ülkeden kursda insanlar olacaktır, onlarla birlikte zaman geçirmeniz gerçekten büyük ilerleme kazanmanıza yardımcı olucaktır.

Önemli Not : Almanca bilen biriyle almanca konuşmayı öğrenemezsiniz ( sizi dinlemez ve sıkılır ) , yeni öğrenen biriyle birbirinizi pekiştirerek ilerletmelisiniz.

AB vatandaşlığı ile giriş yaptığınızdan dolayı ortada işde yoksa ;
1 - Sigorta yaptırmanız gerek
2 - Orada geçiminize yetecek para kaynağınız olmalı

Bu ikisini sizden ispatıyla yabancılar dairesi ister

Devamında 6 ay iş arama hakkınız bulunacak ve 3 aydan fazla süre kalacağınızı düşünürsek nüfüs dairesine hemen gidip kayıt yapmanız gerekecek, 6 ay sonrada karınız içinde oturum kartı çıkarıcaklar (aufenthaltstitel) bu kart ile birlikte onunda çalışma izni gelicek.

Olumlu yönleri ;
1 - Sosyal yaşam
2 - Araba fiyatları ( Tek maaşınla 2.el opel corsa alıp işe gidip gelebilirsiniz )
3 - Rahat ve huzurlu hayat
4 - İnsan sömürüsü çok az
5 - İş olanağı fazla
6 - Türkiyeden gelen işçileri daha çok seviyorlar ( alman işçiler dakiktir , 17:00'de iş bitiyorsa lap diye çıkarlar , umurlarında olmaz iş kalması ) ( Almayanda doğmuş türkleri sevmiyorlar karıştırmayalım , onlar tam bir üşengeç devletten para almak için doğmuş )
7 - Sağlıklı ve yeterli beslenme çok ucuz
8 - Bitte demenin alışkanlık hale gelmesi
9 - S-bahn ve u-bahn trenlerinin örümcek gibi her yere gitmesi
10 - İnsanlara saygı ileri seviyede , elini kolunu sallayarak yavaşca yaya geçidinden geçebilirsin
11 - Kurallara uymanın şart olduğu ve herkesin uyduğu nezih bir ülke
12 - Sokakta her 5 kişiden birinin türkçe bilmesi

Olumsuz yönleri :
1 - Kalacak yeriniz ve paranız yoksa kiralar aşırı derece pahalı , gelsenkirchen'da 1+0 evi en az 400 euro'ya kirayalabilirsiniz ( bahsettiğim nrw bölgesinin en ucuz kirası )
2 - Dışarda yemek , eve göre çok pahalı
3 - Orada yaşayanlar için hep yabancı olacaksınız , dışarıda gezerken , iş yerinde vb hep sizi hor görücekler insan bunu gerçekten hissediyor, insanın ülkesinde olması gibisi yok.
4 - Minimum çalışma ücretleri az ( isveçe göre çok az )
5 - Türkiye gibi kaçak çalıştırma yaygın
6 - Tek asgari ücretle evi geçindiremezsiniz.
7 - Irkçılık mevcut ( ev bile bulmakta zorlanabilirsiniz )
8 - Taharet musluğu
9 - Uzun seneler geçsede alman gibi konuşamadığın için hep senin yabancı olduğunu anlayacaklardır, adamların boğazı var boğazı
Emeğinize sağlık bu açıklamaları yaptığınız için çok aydınlatıcı oldu benim için. Siz hala orada mı yaşıyorsunuz ?

Prens55 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu tip konuları açanların hepsinin profil resminde Atatürk var. Niye bunu yapıyorlar anlamıyorum.
Herneyse..
0 dan kazıyarak fakirlik içinden çıkarak iş sahibi olduk. Çalıştık uğraştık didindik. Biz yaptıysak sizde yaparsınız. He gitmek isteyen gitsin tabi güle güle. Biz de imkan oluşturursak gideceğiz bir sürelik. Ama boş serzenişlere gerek yok. Çalışın emek verin. Gitmek isteyen bir yolunu bulur
Hocam profil resmimden bu açtığım konuyu eleştirmeyin lütfen.

Allah 'a şükürler olsun, ben muhacır ım biz isimlerimiz gavur ismi olmasın diye direnen topraklarımızı hiç bırakmamış insanlarız, Ben Türkiye' ye isim değiştirme zamanında ailemin buraya göç etmesiyle geldim. Geldiğimizde burada babamın anlattığına göre kışın yakacak birşey bulamadıklarında benim üşümemem için 4-5 tane giysi giydirdiklerini bana süt alabilmek için 1 öğün aç kaldıklarını anlatırlardı. 0 ' dan başladık bizde buraya geldiğimizde, ailem bana nasıl davrandıysa okutup yetiştirdiyse bizde çocuklarımıza daha iyi şartlar sunabilmek çalışıp emek gösterip emeklerimizin karşılığını alabilmek için bir takım kararlar almaya çaba gösteriyoruz. Burada mesleğimin gerektirdiği işler bulamadık Allah nasip ederse belki başka ülkelerde ziraat ile alakalı mühendisliğimizi yaparız. e tabi nasip olmazsa geleceğimiz yer tabi ki kendi topraklarımız.

Yorumunuz için teşekkür ederim.