Merhabalar,
Gerçekten Almanya 'ya gitmeli mi ? sorusu yaklaşık 1 aydır aklımı kurcalayan soruların en başında geliyor. Forumda birçok yurtdışı konuları gördüm ve detaylıca okudum, bir kaç arkadaşa pm de gönderdim bilgi aldım sağolsunlar.
Evde tabi ki de konuşuyor ve ev halkı ile istişare yapıyor ama r10 fikirlerine de bir yandan önem veriyorum.
Biraz özel olacak ama Tekirdağ' dan İstanbul' a yerleşmiş. İstanbul' da kayınpederin yanında ikamet eden, 4000 lira maaş ile çalışan kira ödemeyen, büyüyünce ellerinizden öpen 2 aylık bir kızım var.
Eşim Almanya' ya gitme konusuna sıcak bakıyor ancak Almancamız yok, eşimin bir kaç akrabası Almanya 'da yaşıyor ve çalışıyor. Benimde Avrupa Birliği vatandaşlığım var ve bu vatandaşlık neticesinde eşimin de d vizesini almak için ağustos ayında başvuru yapacağım. Sizce bu durumda 1 senelik planlarımın arasına Almanya 'ya gidip düzen kurma planı eklemeli miyiz ? İlk etapta tabi benim gidip iş bulmam ve yerleşmem gerekecek sonra aile fertlerini almam gerekecek diye düşünüyorum. 1 senelik plan dedim çünkü karar verirsek almanca öğrenmem gerekecek.
Sizce bu şartlarda Almanya 'ya gitmeli mi ? Yurtdışında çalışan ve çalışmaya devam eden arkadaşlarında fikirlerini rica ederim.
Fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba ,
Almanya'ya öğrenci vizesi ile gidip oradan öğrenim görmüş biri olarak fikirlerimi dile getirmek isterim.
Öncelikle avrupa birliği vatandaşlığınız mevcut ve yerinizde olsam koşa koşa işlemleri başlatmaya giderdim , işlemler başlayana kadar A1 kursuna biran önce başlayın.
Dil konusunda tavsiye vermek gerekirse, kesinlikle türklerle takılmayın, türk insanlarla türkçe konuştukça dil öğrenimi çok zayıflıyor.
Oradaki dil kurslarında olabildiğince arkadaş edinmeye bakın (türk olmasın) suriyeleliler , çinliler , rusya , kolombiya vb bir sürü farklı ülkeden kursda insanlar olacaktır, onlarla birlikte zaman geçirmeniz gerçekten büyük ilerleme kazanmanıza yardımcı olucaktır.
Önemli Not : Almanca bilen biriyle almanca konuşmayı öğrenemezsiniz ( sizi dinlemez ve sıkılır ) , yeni öğrenen biriyle birbirinizi pekiştirerek ilerletmelisiniz.
AB vatandaşlığı ile giriş yaptığınızdan dolayı ortada işde yoksa ;
1 - Sigorta yaptırmanız gerek
2 - Orada geçiminize yetecek para kaynağınız olmalı
Bu ikisini sizden ispatıyla yabancılar dairesi ister
Devamında 6 ay iş arama hakkınız bulunacak ve 3 aydan fazla süre kalacağınızı düşünürsek nüfüs dairesine hemen gidip kayıt yapmanız gerekecek, 6 ay sonrada karınız içinde oturum kartı çıkarıcaklar (aufenthaltstitel) bu kart ile birlikte onunda çalışma izni gelicek.
Olumlu yönleri ;
1 - Sosyal yaşam
2 - Araba fiyatları ( Tek maaşınla 2.el opel corsa alıp işe gidip gelebilirsiniz )
3 - Rahat ve huzurlu hayat
4 - İnsan sömürüsü çok az
5 - İş olanağı fazla
6 - Türkiyeden gelen işçileri daha çok seviyorlar ( alman işçiler dakiktir , 17:00'de iş bitiyorsa lap diye çıkarlar , umurlarında olmaz iş kalması ) ( Almayanda doğmuş türkleri sevmiyorlar karıştırmayalım , onlar tam bir üşengeç devletten para almak için doğmuş )
7 - Sağlıklı ve yeterli beslenme çok ucuz
8 - Bitte demenin alışkanlık hale gelmesi
9 - S-bahn ve u-bahn trenlerinin örümcek gibi her yere gitmesi
10 - İnsanlara saygı ileri seviyede , elini kolunu sallayarak yavaşca yaya geçidinden geçebilirsin
11 - Kurallara uymanın şart olduğu ve herkesin uyduğu nezih bir ülke
12 - Sokakta her 5 kişiden birinin türkçe bilmesi
Olumsuz yönleri :
1 - Kalacak yeriniz ve paranız yoksa kiralar aşırı derece pahalı , gelsenkirchen'da 1+0 evi en az 400 euro'ya kirayalabilirsiniz ( bahsettiğim nrw bölgesinin en ucuz kirası )
2 - Dışarda yemek , eve göre çok pahalı
3 - Orada yaşayanlar için hep yabancı olacaksınız , dışarıda gezerken , iş yerinde vb hep sizi hor görücekler insan bunu gerçekten hissediyor, insanın ülkesinde olması gibisi yok.
4 - Minimum çalışma ücretleri az ( isveçe göre çok az )
5 - Türkiye gibi kaçak çalıştırma yaygın
6 - Tek asgari ücretle evi geçindiremezsiniz.
7 - Irkçılık mevcut ( ev bile bulmakta zorlanabilirsiniz )
8 - Taharet musluğu
9 - Uzun seneler geçsede alman gibi konuşamadığın için hep senin yabancı olduğunu anlayacaklardır, adamların boğazı var boğazı