buddy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocamteşekkürler. Ama benim sorumu yanlış anlamış olmalısınız. Çünkü ben müşterinin kargo bedeli ödeyip ödemesini düşünmüyorum. Müşterinin alışveriş tutarına göre bize kesilecek kargo ücretini düşünüyorum. Zaten neredeyse karı çok düşük tutuyoruz. Zarar etmemek adına kargo masrafını da ürünümüzün üstüne koyarak ürünleri listeyelelim diyorum. Bu durumda öyle bir rakam yazmalı ki hem uygun fiyat olmalı hem de zarar etmemeli. Bunun için müşteri 20 tlye kadar ürün aldı diyelim ben kargo ücretini de masraf olarak ne düşünmeliyim ürüne yansıtmalyım? Yine başka müşteri 50 tl üzeri alışveriş yapacağını öngörerek ürüne kargo masrafını nasıl yansıtmalıyım? Sabit bir kargo ücreti olmadığı alışveriş tutarınıa göre değişikilik gösterdiği için kafa karıştırıcı oluyor.
burada anlatmak istediğim zaten sipariş tutarına göre değil ürün başına göre kargo fiyatı maliyetini eklemeniz gerektiği anlatıyorum, müşterinin sizden aldığı toplam miktara göre kargo maliyeti hesaplayamazsınız zaten, her eklediğiniz ürüne kargo maliyetini sabit yansıtacaksınız mecbur,
müşteriniz 3 tane 19.90 liralık bir ürününüzden aldığında kargo ücreti ödemeyecek ama siz her bir parça için 2.99tl kargo ücreti yansıttığınız için garantilemiş olacaksınız toplamda 2.99x3= 8,97tl yapar siz bu müşterini 59,7tl'lik siparişi için 1 deside ödeyeceğiniz kargo ücreti yukarıdada belirttiğim gibi aras ile 11,51tl dir ve doğal olarak 2,54 liralık bir kargo ücreti yine cebinizden çıkmış oldu ve toplam kazancınızdan bi 2,54 daha düşmüş oldu,
yani kısacası hiç bir zaman sipariş toplamına göre kargo maliyeti belirleyemezsiniz, bunu eklediğiniz her ürün satış fiyatına göre sabit belirleyeceksiniz mecbur.
mesela ben ne yapardım; 10 liraya aldığım bir ürünü 19.90a satacağımı varsayarak hesaplıyorum
ürün alış fiyatı: 10 ₺
trendyol komisyonu: 2.98
kargo ücreti: 2.99 ₺
toplam maliyet: 15.97 ₺
senin kazancın 3.925₺
yani yüzdelik olarak kazancın: %19.72
bu ne demek trendyoldan daha yüksek yüzdelik aldın,
şimdi kdv'si ıvırı zıvırı algıyı vergiyi hesaplamadım gördüğün gibi, çünki ben toplam kazancımdan bütün giderlerimi karşılayacağım için ekstra kiramış stopajmış, kdv'miş bakmam,
zaten 19.90 liralık siparişe kestiğim faturanın 3,58 liralık kdv'sini, ürün alış faturam ve trendyolun bana kestiği kargo faturası ve hizmet faturası ile karşılıyorum, ekstra bir ekleme yapmama gerek kalmadığını bilmeniz gerek..