Konuyu kilitlenmesi için raporluyorum. Artık yeni bir argüman gelmiyor ve ben aynı şeyleri yazmaktan sıkıldım. Boş zamanım da kalmadı.
Unutmayın; bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın derseniz eninde sonunda zarar size de dokunur.
Devlet, kripto para yolu ile vatandaşının fakirleşmesini önlemede başarısız oldu. Sonuç olarak oluşan kayıpların devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyorum.
Vatandaşın uyanık olma gibi bir sorumluluğu bulunmuyor ancak devletin vatandaşının göz göre göre dolandırılmasını önleme sorumluluğu mevcut.
Kripto para borsaları yasal boşlukları kullanarak faaliyet gösteriyorlar ancak yapılan her türlü spekülasyon herhangi bir denetime ve yaptırıma tabii değil. Devlet önlem almada geç kaldığını kabul etmeli ve gereğini yapmalıdır.
Muhtemel en kötü senaryoyu detaylandırarak durumun vahametini anlatmak istiyorum:
Türkiye'de kripto para yatırımlarının genele yayıldığını düşünün. Etrafınızdaki kişiler para kazandıkça ve rahat bir şekilde satın alabildiğiniz için eninde sonunda siz ve tüm tanıdıklarınızın varlıklarınızı kripto para yatırımlarına kaydırdığınızı hayal edin. Etkili şahıs veya devletler tarafından yapılan bir spekülasyon sonucu ülkedeki insanların birkaç günde fakirleşerek beş parasız kaldığı anı düşünün. İntiharlar, boşanmalar, ailesiz kalan çocuklar, batan şirketler... Ve siz bu muhtemel sonuçlardan devletin herhangi bir sorumluluğu olmadığını söylüyorsanız kusura bakmayın ama yanılıyorsunuz...
Ben devlet dediğimde, arkadaşlar Birleşik Devletler'den bahsettiğimi sanıyorlar. Birleşik Devletler uluslararası şirketler ve organizasyonlar tarafından yönetilir. Bu kuruluşlar "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışından bihaberdir ve böyle bir yönelimleri de bulunmamaktadır. Ancak anayasamızda devletimizin sosyal bir devlet olduğu ve vatandaşlarına karşı sorumlulukları bulunduğu detaylı biçimde ele alınmıştır.
Size bir sır vereyim; devlet zaten dolaylı olarak kripto para veya başka bir yolla düşkün duruma düşmüş vatandaşının çeşitli ihtiyaçlarını sizin vergilerinizle karşılıyor. Bu durum daha yaygınlaştığında vergilerinizin daha büyük bir oranı bu basiretsiz kişilere harcanacak. Ve siz bunun henüz farkında değilsiniz.
Not: Şu anki sistemde, kripto para karşıtı birisiyim ve tek kuruş kâr veya zararım olmadı.
__