Merhaba,
Öğrendiklerimden yola çıkarak kendime not alma niteliğinde aklımdakileri yazıyorum. Yatırım tavsiyesi değil, eğitim tavsiyesi veriyorum. Alım - satım işlemleri yapıyorsanız Youtube üzerinde çok sayıda ücretsiz eğitim videosu mevcut.
Konunun ana teması : Yükselecek ya da batacak değil, yükselecekse A planını, düşerse B planını uygulayacağım.
Ek olarak; piyasada şuan çok fazla manipülasyon yapıldığı için son 1 ay içerisinde çok kez grafik analizinin dışına çıktık fakat fiyatlar dönüp dolaşıp yine grafiklere uyar ya da yeni çizgiler çizilir, kartlar yeniden dağıtılır.
Şimdi Ne Durumdayız?
Dün ( 20.05.21 ) yaşanan tatsız olaydan sonra kripto para piyasaları hala diken üstünde ve BTC neredeyse tamamen toparlanmasına rağmen altcoinler henüz kendine gelebilmiş değil. Bunun iki sebebi var;
1- BTC 40.800 üzerinde günlük kapanış yapmalı. Bu seviye trend desteğidir ve şuan direnç olarak çalışıyor.
4 saatlik grafiğe baktığımızda birkaç defa trend çizgisini aşmaya çalıştı ama başaramadı. Eğer tekrar retest edip başaramazsa sonraki durağımız 33.986$ olabilir. Alttaki grafikte bunu belirttim.
2- Dominance'ın hızla yükselmesi. BTC'nin aşağı ya da yukarı yönlü farketmeksizin keskin hareketleri alt'lara zarar veriyor.
Trendimize günlük grafikte daha geniş açıdan bakalım;
Trend desteğini kırıp üstünde günlük mum kapatırsak üstteki direnç noktalarımız sırası ile;
45.409 kolay
50.043 orta
55.754 güçlü (eğer kırılırsa bu nokta harika bir destek olarak çalışır)
64.775 çok güçlü
Altcoinler Ne Zaman Toparlanmaya Başlar? BTC trend çizisini kıracak mı yoksa alt desteğe doğru yolculuk mı yapacak? İşte bu sorunun belirtsizliği altcoinlerde tedirgin bir bekleyişe hakim. 03:00 kapanışı bu konuda belirleyici olacak. Altcoinlerde yükselişin habercisi sadece grafikler değildir. Ayrıca coinler ile ilgili yakım, testnet, mainnet, staking, güncelleme, yeni listeleme vb. haberler de fiyata etki ederler. Fakat BTC'deki belirsizlik sebebiyle BLZ bu sabah yeni güncellemesinin lansmanını bilinmeyen bir tarihe ertelediğini açıkladı. Diğer alt'lar da belirsizlik bitene kadar ekstra hamle yapmayacaklardır. Şayet olursa, takip edip ufak miktarlarda değerlendirebilirim. Peki Trend Kırılmazsa Öldük Bittik Mi?
Tabii ki hayır, son atımlık kurşun kaldı:

Consensus. Her sene kurumsal firmalar arka arkaya kutlama havasına bürünerek yaptıkları yüklü alımları ve kriptolar ile ilgili yeni projelerinden bahsederler. Bu gelişme genellikle piyasalara olumlu yansır. Geçen sene yapılan Consensus covid depreminden hemen sonra geldiği için tam olarak bekleneni verememişti, bu sene de pandemi sebebiyle online gerçekleşeceğinden ötürü beklenti çok düşük olsa da yatırımcı umutlu. Bu yıl 24-27 Mayıs tarihlerinde yapılması bekleniyor.
Bitcoin'den Artık Bitti, Paranızı Kaptırmayın Diye Bahsediyorlar?
BTC 3.000$ iken de aynısını diyorlardı. Elbette bu piyasanın çok büyük riskleri olduğunu bilerek hareket etmekte fayda var. Yatırım, kenarda tutulan ve %50 düşse bile pek fazla üzmeyecek bir miktarın değerlendirilmesine denir. Borçla, mal - mülk satılarak, borç alınarak yapılan yatırımların ani düşüş durumunda zararına satılması Hasan'ın parasının Hans'a gitmesine sebep olur. Hepimizin bildiği gibi dün ( 19.05.21 ) kripto para piyasalarına kişi / kişiler ( Elon .. ) - ülke / ülkeler ( Çin, Hindistan ) tarafından operasyon çekildi ve daha uygun fiyattan alım yapılabilmesi için olanak sağlandı.
Zarardayım, Kabullenip Satacak Mıyım?
Şayet bir coinde %70 zararda olup bu soruyu kendime soruyorsam, bugüne kadar neredeydin diye cevap veririm. Önemli olan hata yapmak değil, ders almak. Tecrübe sonucunda amiyane tabirle şu sonuca varıyoruz : Stopsuz yatmak, donsuz yatmak gibidir. Kabullenebileceğim zararlar %3, %5 olmalıdır. Destek noktasından alırım ve bir üst direnç noktasına kadar çıkarak bana %30-%40 kar bırakmasını beklerim. Analizlerim sonucu o kazancı elde edebileceğimi düşündüğümde alım yaparım fakat destek noktasının %3-%5 altına stop koymak şartı ile. Çünkü bilirim ki o destek kırıldığında bir alt desteğe kadar yaşanması muhtemel düşüşten zarar görmeyeyim. Eğer stop patlarsa belki yarın bir alt destekten alım fırsatı bulabilirim.
Yaşayacak Mıyım?
Mum barlar 4 saatlik grafikte Tillson'u yukarı doğru kesti. Lin Reg'e göre ufak çaplı düşüş trendinin dip noktasındayız ve yükseliş hamlesi ile devam etmeli. ( manipülasyon ile tam tersi olma ihtimaline karşı stop koymayı unutmamalıyım ) MACD Dema, Stock RSI ve Fisher'a göre pozitif bir hava hakim. MACD'ye göre ilk yeşil basamağa başlamak üzereyiz.
Netice olarak, tüm veriler bana olumlu bir portre çiziyor fakat olumsuz senaryolar ile karşılaşmamak için
STOPSUZ İŞLEM YAPMIYORUM.
Son kez belirtmek gerekirse, konu içeriğinde düşecek ya da çıkacak diye bir ibare yoktur. Her iki ihtimale karşın uygulayacağım stratejiler mevcuttur ve ana temamız herkesin bilinçli işlem yapması konusunda bilgilendirmektir.
Saygılar, sevgiler.