Son dönemlerde forumda çok sorulduğundan bilgim dahilinde amme hizmeti olarak yazıyorum bu konuyu.
Şimdi sorular şunlar;
1-) Hesabıma çok para girmiyor bişey olur mu?
olur hesabınıza giren para ile birlikte gelen ibanlarda inceleniyor sürekli farkli ibanlardan gelen paralarda sorun teşkil edebilir.
2-) 40.000 tl limit var diyorlar doğru mu?
40.000tl limit denilen şey sizin kendi ürünlerinizi satmanız ve süreklilik tekrar etmeyecek şekilde yani bir bilgisayariniz var onu sahibindende satıyorsun hesabina parasi geliyor bu limit bunun limiti gibi düşünebilirsiniz.
3-) ürünü arkadasimin sirketi üzerinden satıp fatura kessek olur mu?
olmaz çünkü gelir beyan edemezsiniz gelir vergisi vermemiş olursunuz vs vs.ancak şirket sahibi sizi sigortali personel olarak alıp maaş olarak yatırabilir ancak bu durumda sigorta parası size kitlenecektir ki aylık sigorta parası = şahıs şirketi masrafı
Yani kısacası ya seve seve ya zorla o şirket kurulacak ben yakalanmam vs diyorsanız yakalandığınızda (kazandığınız paranın 3-5 katını) devlete geri ödemeye razısınız demektir.Bu işin şöylesi böylesi yok bilginiz olsun.Bu bilgiler resmi değil tamamen benim bildiğim kadarıdır yanlışlıklar olabilir.
VERGİ CENNETİNE HOŞGELDİNİZ
Madem böyle maddelerin arka kapıları hakkında da bilgi vermek lazım

1. Şirket veya işletmeniz yoksa hesabınıza farklı ibanlardan gelen paraların açıklamalarında fatura, sipariş, bilmem ne bedeli yazmıyorsa bir sorun olmaz. (tabi tutarlar da önemli her gün 100.000 liralık bir sürü eft havale alırsanız denetlenirsiniz)
2.Aslında 1. madde ile bağlantılı.
3. Ürünün arkadaşına girişinin yapılması gerekir. Bu şekilde arkadaşının şirketinden fatura kesilebilir. KDV ve gelir vergisi tutarını arkadaşına ödeyerek kalan parayı alabilirsin.
4 ve bence en önemlisi kavramların yanlış telaffuz edilmesi,
Şirket demek
LTD veya
AŞ demektir. Tüzel kişiliktir.
Şahıs şirketi demek tek ortalı
ŞİRKET demektir.
Şahıs
İŞLETMESİ demek şirket demek
DEĞİLDİR. İsme açılır ve gerçek kişidir.
ŞİRKETLER ve
İŞLETMELER birbirinden farklıdır. Hem hukuki olarak hem muhasebe olarak. Maalesef forumda Şahıs İşletmesi olanların
%90 ı benim şahıs şirketim var diyor ve şirket olduğunu zannediyor.
Saygılar.