8 Yıldır E-Ticaret sektöründeyim sorularınıza elimden geldiği kadar cevap vereyim.
- Ne Satılır?
Ne satacağınıza siz karar vereceksiniz. Yani Hakim olabileceğiniz ürünü satmanız daha mantıklıdır. Örneğin; arabadan anlamayan birinin araba parçası satması bana göre uygun olmaz. Hiç bilmiyorsanız çevrenizde iş yapan birinin sektörünü seçmeniz daha faydalı olacaktır. Bu hem ürün tedariği hem de ürün hakkında bilgi edinmenize fayda sağlar. - Nerede satılır?
Her şeyden önce kendi sitenizi açmanızı tavsiye derim. Bu sizi kurumsal gösterir. Daha sonra ekstra satış yerleri arayışınıza girersiniz. - Komisyon oranları nelerdir?
Ne satacağınıza ve nerede satacağınıza karar vermeden komisyon oranı düşünmeyin. Siz satışa odaklanır ve müşteri potansiyelinizi yakalarsanız zaten kar oranını siz kendiniz belirleyebilecek kapasiteye gelirsiniz. Bayilerin size verdiği kar oranı daha sonra düşük gelir ve siz daha fazla kar oranı eklerseniz. Çünkü işler büyüdükçe gider de büyüyecektir. - Satacağımız ürünü nasıl tedarik ederiz?
Satacağınız ürüne karar verin. Daha sonra o ürünün tedarikçilerini araştırın. Sadece kar oranına bakmayın. Müşterisini rezil etmeyen, sizi müşterilerle yüz göz etmeyen, sorunlarla baş başa bırakmayan bayiler bulun. Heryer bayi oldu, heryerde toptan mal satanlar var, önemli olan bunların sorunsuz profesyonel çalışanını bulmaktır. Sorununuza anında çözüm bulan, destek için iletişime geçtiğinizde "Anlayışınız için teşekkür ederiz" gibi konu kapatma mesajları almayacağınız bayi bulun. - Stok yapmak gerekli midir?
Maddi gücünüz var ise mutlaka stok yapın. Kendi sitenizin logosunu ürüne veya ambalajına ekleyin. Reklamdan asla kaçmayın (Müşteriyi bunaltmayacak şekilde). Stok yaparsanız ürünü toptan almış olacak ve dropshipping fiyatının altına almış olacaksınız. Ayrıca kapıda ödemeli gönderim yapmada çok fazla avantajınız olacak. Stok yapan mağaza her zaman dropshipping den bir adım öndedir. - Trendyol önerir misiniz?
8 Yıllık E-ticaret hayatımda kendi üretimim olmayan hiç bir ürünü asla pazaryerlerinde satmadım. Satabilirmiydim satardım tabi ki. Fakat 5 lira kar ile satmak mantıksız. Oraların stresi çok daha fazla (mağaza puanıdır, kargodur, yorumdur vs.) Kendi sitenize odaklanın. Daha sonra pazaryeri düşünebilirsiniz. Pazaryerinde satabilmeniz için ürünü kendiniz üretiyor olmanız yada ithal ediyor olmanız lazım. Yoksa orada toptancılarla yarışamazsınız. - Kargo anlaşması nasıl yapılır?
Bu en basiti. Kargo adetiniz arttımı hemen hemen her kargo en uygun fiyatı vermek için yarışıyor. Tabi bunu şube ile değil, merkezlerle görüşün, çünkü şubeler çok fazla fiyat indiremez. - Pazaryerlerinin hitini kullanıp satış yapmak mı mantıklı yoksa google ads ile kendi sitemize reklam vermek mi?
Tabiki ADS derim. Kendi sitenizin markalaşması daha önemlidir. Müşteri potansiyelinizi her zaman sağlama alın. Yarın bir gün pazaryeri kapanır, mağazanız kapanır, garantide siteniz olsun. Site hiç bir zaman kaybetmez. Siz sitenize iyi bakarsanız site de size iyi bakar. Pazaryerinde 3 kötü yorum sizi orada iş yapamaz hale getirebilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan sorularda her türlü yardımcı olurum.
Hayırlı forumlar.