Biraz daha fazla ram yer ama çokta fark etmez. Yinede panelsiz kullanmak daha iyi tabi.
Certbot ile yaptığınız SSL Cloudflare dns hizmetini kullanıp doğrulama yazıyor ve sunucuya SSL kurmuş oluyor. Cloudflare kısmındaki edge certificate Cloudflare tarafından imzalanmış sadece Cloudflare'in güvendiği SSL. Bunu sunucunuza kurup self-signed ssl gibi kullanabilirsiniz. Cloudflare bağlantı yaptığında güvenir. Bu şekilde SSL bölümündeki full seçeneğini kullanabilirsiniz.
Kısaca anlatmak gerekirse eğer Cloudflare i sadece dns olarak değilde cdn olarak kullanacaksanız certbot ile işiniz yok. edge certificate oluşturup sunucuya yükleyebilir veya flexible olarak kullanabilirsiniz.
Eğer sadece dns olarak kullanacaksanız sadece certbot kısmını yapmanız yeterli.
Teşekkür ederim tabi bu kavramları hemen anlayabilmem zor biraz yeniyim.
Cloudflare dns ve cdn olarak kullanmadan kastınız nedir?
Ben ücretsiz kullanıyorum siteyi üye yapıp proxified ile ip gizleyip cache özelliğini kullanıyorum.
Birde şu var ssl sunucuya ssl hiç kurmasak ne olur?
flexible zaten tek taraflı browser cloudflare arasında ssl sağlıyor
Eskiden bir hosting kullanıyordum ssl aktif değildi ama siteyi cloudflare üye yapıp ns değişikliği ile cloudflare yönlendirip siteyi SSL şekklinde kullanabiliyordum. Çift taraflı ssl olmasa ne fark olur siteye kurmadan bu şekildede kulanmıştım. Cpanelde letsencrryp aktif değildi ama cloudflare üzerinden kullanıyordum.
Dediğinizi anladım certbot site eğer cloudflare üzerinden ise ssl alıyor.
Ancak site cloudflare hiç üye olmasa da nginx üzeinden yine certbot ile letcrypt bu şekilde aktif edip kullanıyorlar.
Her şekilde gerek var sanırım
cdn olarak kullanacaksanız certbot ile işiniz yok bunu anlamadım.
Cloudflare kısmındaki edge certificate Cloudflare tarafından imzalanmış sadece Cloudflare'in güvendiği SSL. Bunu sunucunuza kurup self-signed ssl gibi kullanabilirsiniz. Şimdi edge bölümündeki lisansı nasıl self signed olarak kullanabilirim? o kısımda order an auto-renewing certificate filan var. Ama ilk seçenek ücretsiz ve sönük mesela.
Origin server nedir?
Generate a free TLS certificate signed by Cloudflare to install on your origin server.
Asıl burada sunucuda kullanmak için 15 yıllık sertifika üretiyor.
Madem böyle ise
https://www.digitalocean.com/communi...n-ubuntu-16-04
bu yöntemle ssl kurup cloudflare full seçeneğini aktif edip kullanabilirim
Neden cert bot ile 3 ay yenilemeli letsencrypt kullanayaım Yanlışmıyım?
bu konularda yeniyim insafınız için teşekkür ederim.
Sağolun.