MSK adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
dediğim örneklere bakın hocam analiz edin, kendiniz cevabını vereceksiniz bunun. Sizin mantık şunu destekliyor diye anlamadınız tam

site.com/seo konusunda bir makale yazdınız atıyorum 1 yıl önce, onu sildiniz, aynı SEO uzantısı ile aynı url e aynı makaleye 1 paragraf ekleyip yeni girdiğiniz de, bu spam mı olacak?

yani şunu demek istiyorum, published ve modified değiştirip, içeriğie de ekleme yaparsanız sorun yok. Google onu silinip yeni eklenen bir makale olarak alıyor. Neredeyse kurumsal yönettiğim her firma da uyguladığımız işlemlerden biridir. Bu "kendi" doğrum olduğu için, deneyimlerimden ve uygulamalarımdan çıkardığım net sonucumdur.

işe yaramama durumu yok, işe yaramaz diyen varsa haber sitelerini inceleyebilirler en basiti. Cuma namazı kaçta konusu 20 yıdır internette var, ama sürekli yeni url ile mi yayınlanıyor sanıyorsun ?
Ademerdogan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@MSK; hocam, büyük sitelerin 'dokunulmaz' bir alanda olduklarını da hesaba katmak gerekir diye düşünüyorum.
Büyük sitelerin yaptıklarını küçük-orta içerik / haber siteleri yaptığında spama düşüyorlar. Haberport kendisine bu konuda fazla güvendiğinden ve benzer sebeplerden gümbürtüye gitti diye biliyorum. Büyük siteler her hâlükârda ceza almadan yollarına devam edecekler. Google'ın da onları ne kadar çok sevdiğini hepimiz biliyoruz.

Günlük 7 bin - 10 bin tekil hiti olan yerel bir içerik sitem var. 2019 yılının başından bu yana eklenen yaklaşık 15 bin içerik var. Bu içeriklerden yaklaşık 8-9 bini bini artık değersiz içeriğe dönüşmüş durumda. Bir bölümüne yanlış başlık ve metinlerden, bir bölümüne ise güncelliğini yitirdiğinden dolayı ziyaretçi gelmiyor. Yaklaşık 2 ay önce 6-7 bin içeriği tespit edip bunları bir dosyaya not aldım. Her gün yaklaşık 20-30, bazen 50-60 içeriğimi başlıkları ile birlikte güncelleniyorum. TeBilişim kullanıyorum. Başlıklar değiştiğinde URL'de değişiyor (en azından ben url değişmeden başlığı değiştirmenin bir yolunu göremedim.) Ziyaretçi gelmeyen içeriklerime şunları yapıyorum;

- Örneğin içinde 2019-2020 geçen başlıkları -günümüze uyarlanıyorsa- 2021 olarak güncelliyorum. İçerikte yapılması gereken değişiklikler varsa bunları da yapıyorum.
- Jamaika'da can pazarı gibi bir başlık varsa bunu Jamaika'da trafik kazası son dakika diye güncelliyorum.
- Hababam sınıfı işte bu okulda çekildi başlıklı içerikleri Hababam sınıfı nerede çekildi, hangi okulda çekildi olarak güncelliyorum.
- Filanca kimdir türündeki başlıkları filanca aslen nereli, boyu kaç, burcu ne, oynadığı diziler türü daha makul başlıklarla değiştiriyorum. Çünkü bu kimdir kelimesinde artık orta ölçekli sitelere ekmek yok.
- Tüm güncellediğim içeriklere -daha önceden hazırladığım ve içeriğe uygun olan- fotoğraflı linkleme yapıyorum. Görselde ilgi çekici bir fotoğraf, gidilecek içeriğe dair ilgi çekici bir başlık ve "tıklayın" türünde bir butona benzer yazı oluyor. İçeriklere uzunluğuna göre 2 ya da 3 -diğer içeriğime giden- linkli fotoğraf ekliyorum.
- Güncellediğim metinlere konuyla ilgili diğer önemli anahtar kelimeleri de H3 olarak ve onu açıklayan bir metin ekliyorum. Ben metin kısmında H2 - H4 hiç kullanmadım şimdiye kadar. sadece H3 kullanıyorum metinlerimde.

Tüm bu güncellemelerin ardından google analitik'ten o güncellenen içerikleri takip ediyorum. Güncellenen içeriklerde gözle görülür bir artış oldu. Forumda "url'yi sakın değiştirmeyin" türünde yaklaşımlar okumuştum ve açıkçası bunların google'da nasıl bir karşılık göreceğini merak ediyordum. Ben de bu yüzden gözlemimi paylaşmak istedim. Yaklaşık 2 aydır URL'leri değiştiriyorum, 2020'leri de 2021 yapıyorum, başlıkları bazen tamamen de değiştiriyorum ve bunların faydasını gördüm. Bunun bana uzun vadede bir zararı dokunacak mı bilmiyorum.

siz, @BiELOF; ve @civilengineer; üstadlar bu konuda ne düşünür merak ediyorum.

sizce tüm bunları yaparak projeyi riske mi atıyorum?
@Ademerdogan; Hocam sizin yaptığınız url değişikliği spesifik bir durum, siz hatayı doğrultuyorsunuz. Şöyle örnek vereyim:

siteadi.com/polis-maaslari-ne-kadar-2020

böyle bir url yi, siz siteadi.com/polis-maaslari-ne-kadar-2021

diye değiştirirseniz, bu olumlu etki yaratabilir. Çünkü, url değişiminden gelen dezavantaj, yıl değişiminin getireceği pozitif etkiden çok daha fazla olabilir. O nedenle siz negatif etkiyi göremezsiniz ancak bu url değiştirmenin olumsuz etkisi yok demek değildir. Her zaman olmasa da, riski vardır.

Forumda "urlyi sakın değiştirmeyin" i kimler için diyorlar ona bakmak lazım. Başka bir örnek vereyim:

siteadi.com/polis-maaslari-ne-kadar şeklinde bir urlniz var ve ilk sayfadasınız. Siz tutup da daha çok yükselmek adına, hali hazırda sıralamaya oturmuş hit getiren başlığı siteadi.com/guncel-polis-maaslari-aylik-ne-kadar

böyle değiştirirseniz, o zaman "dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak" gibi bir durum ile karşılaşabilirsiniz.

Yani özetle, eğer başarısız url size geri vites yaptırıyor ise, elbette değiştirilmeli, ancak oturmuş bir içerikte, url modifiyesi çok ters tepebilir.

@MSK; hocama katıldığım nokta şu, ocak ayından itibaren ben de bu konuya çok kafa yordum, tarih değiştirdiğim kimi içeriklerde olumlu etki ederken kimilerinde ters tepti. Sonra bazı sitelere, içerikte güncelleme tarihlerini gösteren eklentiler yükledim, bazılarında aynen devam ettim farkı görmek adına, hala test ediyorum ancak şunu net olarak ifade edebilirim, @MSK hocamızın da aslında haber sitelerinden veridği örneğin temel nedenidir. Aşağıda işaretlediğim tarih verileri çok önemli, kullandığınız sistem ne olursa olsun, eğer burada tarih çıkıyor ise, ve de sürekli değişen bir içerik ise, o tarih mutlaka güncel olmalıdır. Bunu isterseniz tarihi güncelleyerek, isterseniz oraya yaratma değil güncelleme tarihini gösterecek eklentiler kullanarak, isterseniz farklı yöntemler ile.. Nasıl oldugu size ve sisteminize kalmış bir durum, ancak bir şekilde en güncel tarihi girmelisiniz.

Siz "günlük bakır fiyatları" diye bir başlık giriyorsunuz, içeriği oluşturmuşsunuz 2019 da, bot sürekli içerikteki verileri güncelliyor ama buradaki tarih 2016 görünür ise, kimse tıklamaz , sonra 2. sıradan 20 sıraya niye düştüğünüzü düşünürsünüz. Çünkü bu sorguyu yapan birisi, günlük fiyat baktığından eski tarihi gördüğü anda pas geçer.

Ancak içeriğiniz "bakır çıkan illerimiz" ise, bu içeriği güncelleseniz de tarihine dokunmanıza gerek yok. Çünkü "bakır çıkan illerimiz" belki de 200 yılda bir değişecek bilgidir. İnsanlar buna tıklarken yayın tarihinden ziyade meta başlık ve açıklamasına bakacaktır. İsterse 2016 yılı görünsün, arayana istediğini veriyor ise, tepede durmaya devam edecektir. 2014 de yazıp ilk sıradan bir gün bile düşmeyen içeriğim var, metada da 2014 diye görünüyor üstelik arama sonuçlarında.

Nabza göre şerbet, içeriğe göre hareket kullanıcı deneyimi o nedenle çok önemli, her yöntem her içeriğe her siteye gider diye birşey yok. Testlerimden şimdilik edindiğim sonuç bu