Şu sıralar bir araştırma üzerine çalışıyorum ve diğer milletler ile Türk milletinin ticarette ki ve finans konusunda ki doğru ve yanlışlarını araştırıyorum.
Sizlerin de işine yarayacağını düşündüğüm için Millet olarak yaptığımız yanlışları paylaşmak istedim. Burada ki maddeleri kişisel algılamamanız gerekir. Büyük pencereden bakmaya dikkat edin.

Hata 1:
10 Liran varsa 100 Liralık İş Yapmaya Çalışmak

Bir çoğumuzun yaptığı çok büyük bir hata. Bir an önce uçma kaçma isteği. Sabırsızız ne yazık ki.

Doğrusu: 10 Liran Varsa 5 Liralık İş Yaparsın 5 Lirasını Likitde Tutarsın.

Hata 2:
1 Liran varsa 10 Liralık Hayat Yaşamak

Bir çoğumuz parayı insanlara göstermek için kazanıyoruz.
Gelirler artınca hemen ardından gelen daha lüks arabalar, evler, yenilenen mobilyalar.
Gereksiz bir ton harcama, aşırı anlam veremediğim ve saçma bir şekilde çok fazla kişide gördüğüm ezikliği mal, mülkle bastırma duygusu.

Doğrusu: 10 Liran Varsa 1 Liralık Hayat Yaşamaktır.

Hata 3:
Çocukların İş Dünyasına Sokulmaması

Geçmişte böyle bir geleneğimiz olsa da bugün çocuklar aile işletmelerinde Polyannacılık oynuyorlar.
Çocuklar sadece yazın, çok ağır olmayan işlerde çalışıyorlar ve Prens, Prenses gibi bakılıyor.
Çok yanlış bir Ticari yapı oluşmasına neden oluyor ne yazık ki bu. Sonra ki kuşak işletmeler için hiç iç açıcı değil.

Hata 4:
Çalıştığını Kazıklama Merakı

İlla ki çevrenizde şu tarz sözleri duymuşsunuzdur. ''Ne güzel kakaladım ama kerize,'' diğer tarafta ''Ne ucuza aldım ama kerizden'' diye övünür. vs.
Ya da çalışanlarına Taşeron gibi ezen Patronları.
Çalıştığı adamı kazıklamak ve bunla övünmek marifetmiş gibi gözüküyor.

Ancak doğrusu şudur ki Çalıştığını ne kadar kalkındırırsan sende o kadar kalkınırsın.

Hata 5:
Parayı Bulunca Yoldan Çıkmak
Açıklaması sizde...

Hata 6:
Yazılı belge yoktur. Her şey Sözdedir.

Halledicez abi, yapıcaz abi, bu hafta sonu bitecek abi.
Çok büyük hatalarımızdan biri de budur. Sözleşme geleneği yok ne yazık ki. Her şey sözde ve asla sürdürülebilir değil.

Hata 7:
İşi Gerçekçi Olarak Araştırmamak.

İyimser tavır burada da bitmiyor. İşin doğru düzgün araştırması ne yazık ki yapılmıyor.
Sadece iyi tarafları alınıyor.
Sonuç: Batış.

Not: Burada ki dil bilimsel değildir. Olabildiğince espritüel bir dil kullanılmıştır.

Siz de toplumumuzda ki ticari ve finansal hataları belirtirseniz harika olur.