Yıllardır ticaretin içindesiniz ama mantığı tam kavradığınızı düşünmüyorum kusura bakmayın.
Fiziksel mağazam var ve imzamda görünen sitedeki ürünlerin daha fazlasını satıyorum.
Müşteri geliyor ve ben onu sormak zorundayım.
40 bin liraya da bilgisayar var. 3 bin liraya da bilgisayar var.
Ben adamı öpmek için kibarca soru sormuyorum. Bütçesine göre ürün analizi yapabilmek ve en iyi teklifi sunabilmek için soruyorum. Müneccim değilim kimin cebinde ne kadar olduğunu öğreneyim.
Adam geliyor diyor hem üst düzey oyunları oynuyayım. Hem grafik programlarını çalıştırıp render alayım ben mimarım diyor. Bütçesini sormadan o ihtiyaca yönelik bir ürün ortalama şu anda tr fiyatlarında 10 15k arası. Ben adama o soruyu sormadan masaüstü konfig için 2 saatten fazlasını harcıyorum o kadar mesai yapıyorum. Telefon görüşmeleri yapıyorum. Adama sunuyorum. Adam diyor ki bütçem 6k.
E haliyle sormadığım için adam almıyor bende satamıyorum. O kadar saatlik emeğimin karşılığında kim kimi kibarca öpüyor?
İkinci probleme gelelim.
Adam diş hekimi veya herhangi bir sektörde ofisi var. Ofisine bilgisayar istiyor. Office işlemleri ve gündelik internet kullanımı için. Böyle bir kullanımda bütçesini sormak zorundayım adamın istediği üründen alacağı yıllık kullanım süresine bağlı olarak.
Ofis çalışanı diyor ki bana 2 senelik yetecek götürecek bir bilgisayar olsun yeter. 3 - 4 bin bandında bilgisayar kasası hazırlarım. Ha adam diyor 5 sene boyunca beni götürsün o bilgisayar kasası. O zaman gidip 6 - 8 bin liralık bir kasa hazırlamak zorundayım.
Şimdi ben kimi kibarca öpüyorum?