Öncelikle cama veresiyeler ödenmiştir diye yazılması gerekir. Burada bir "ahlaki risk" (moral hazard) mevzusu var ve bu göz ardı ediliyor. Cama yazılmazsa bakkal insanlardan veresiyeyi tahsil etmeye devam edebilir. Eskiden defter satın alınırdı borçlar karşılığında ama günümüzde kimse kimseye güvenmiyor (Haklı olarak)
İsim yazılmasına gelince bu da tercih meselesidir. Bu borçları ödeyip ismi yazdırmadan ismi açıklamayan kişi borçları ödemiştir denilmesi daha şık olsa da herhalde borçları ödemiş yardım etmiş kişiye de kızmak doğru değil. Keşke durumu müsait olan herkes zor durumda olan kişilere yardım edip sokakta bağırarak gezip heryere yazsa, fakir kalmaz.
Bu arada müteahhitlere rant peşkeşi yapıp bir kısmı ile borç kapatıyor da olabilir (bunu ima etmiyorum sadece arka planı bilemeyiz demek istiyorum.)

Şu durumda veresiye almak zorunda kalanların borçlarının ödendiğine sevinmek en mantıklısı. Aramızda maddi durumu iyi olanlar (akraba ve tanıdıklarından başlamak üzere çevredekilere yardım ederlerse iyi olur.)
Genellikle ben şunu gözlemliyorum: bazı zengin veya oldukça iyi durumdaki kişiler zor durumda olan akrabalarına kıskançlıkla veya hınçla size niye yardım edelim fakirseniz boşuna değil şu şu şu hatayı yaptınız diye hiç yardım etmek istemiyor ve alakasız tanımadıkları kişilere yardımda bulunuyor. Bu kesinlikle yanlış bir şey. Yardım edilen kişinin yardımla ayağa kaldırılmaya çalışılması bir daha o duruma düşmemesi için ilave çaba gösterilmesi hem ülkemizdeki yaygın din olan İslam ve başka bir çok dine göre makbuldür hem de daha mantıklı ve faydalıdır. Hatta çoğu durumda birine karnını doyuracak ekmek vermek yerine udemy kursu satın almak daha iyi olabilir.