Kısaca şöyle özetlemek istiyorum;
Çıkış yaptığınız IP adresi sabit bir kablo ile geliyorsa zaten adresiniz tam olarak bilir. Çünkü her bölgede mevcut bina ve binalaşacak arazi sayısı bellidir. Örneğin sizin bulunduğunuz mahalle ve sokakta 5.000 daire var diyelim. Turk Telekom 5.000 + %5/%10 hata payıyla mevcut konumuzuna internet bağlantısını sunar ve nasıl sabit telefonda alan kodlarımız oluyorsa internette IP adresimizde de alan kodlarımız geçerlidir. Bunu ilişkilendirme olayı tamamiyle buradan sağlanmaktadır.
Gel gelelim 3G/4G kısacası xG olayına, bütün baz istasyonları olmasada çoğu fiber altyapı ile veri alır ve sinyale dönüştürür. Baz istasyonun bağlı olduğu alan kodunun IP belli olduğu için direkt olarak xG'de yaklaşık konumunuzu bulunabilir. Bu konumlandırma olayı telefonuzun sinyal gücünün baz istasyonuna gidiş geliş süresinden hesaplanarak bulunmaktadır.
Örneğin : Ben Ankara Mamaktayım, Mamak'a ayrılan 31.22x.xxx.xxx grubudur. Sonraki değerler ise tamamiyle Turk Telekom'un IP dağıtma ve IP alma kurallarına bağlıdır.
Saygılarımla,
Anlatımınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.
Fakat şuanda mobil veri internetim ile girdiğim ip lokasyon bulma siteleri Rizeyi gösteriyor. Sizin dediğiniz gibi baz istasyonunu baz alsaydı bu sorgulama sitelerinde de bulunduğum şehri göstermesi gerekmez miydi ?