geçmiş olsun.
yakınlarım bir bir geçiriyor hastalığı bu sıra. size en kritik üç kişiden bahsedeceğim, üçü de çok yakın akrabam. bahsettiğiniz ilk gün 8,8 diğer günler 3,3 alınması gereken hapın ismi de favicovir, grip hapı diye geçer. uzakdoğu da domuz gribinde kullanıyorlar.
ilk kişi; kadın, 55 yaşında, kalp hastası, kalp kapakçığında da problem var. hastalığı 4 ay önce atlattı. hastaneler o sıra çok alım yapamıyordu, alınca da 5 gün sonra eve gönderiyorlardı. bu kişi 3 defa farklı zamanlarda hastaneye yattı ama atlattı hastalığı. hapları doktorların dediği şekilde 8,8 ilk gün, 3,3 diğer günler aldı. öksürük 2 ay kaldı.
ikinci kişi: erkek, 31 yaşında, kalp hastası. kronik başka hastalıkları da var. hastalığa 2-3 hafta önce yakalandı. hapları ilk gün sabah 7 akşam 8 aldı. kalp çarpıntısı yaptı. bitki çayları, bol su ve vitaminle sıkıntısız atlattı geçen hafta. açıkçası bahsettiğim 3 vaka içinde beni en çok korkutandı, ama şükür ayakta atlattı diyebilirim.
üçüncü kişi: şurada biraz bahsettim:
https://www.r10.net/sorum-var/278618...en-var-mi.html
hastamız 15.gün 112 aranarak hastaneye yatırıldı. yine hastaneye alınmayacağını düşünmüştük, fakat haplarını bitirdiği ve konuşamaz duruma geldiği için hastaneye alındı. şu anda hala hastanede fakat yattığı günkü inlemeleri kalmadı, yemeğini yiyor. her gün güzelce telefondan konuşuyoruz. feriha öz pandemi hastanesi'nde yatıyor ve ben açıkçası orada bu kadar iyi bakacaklarını düşünmemiştim. doktorundan, hemşiresine, hastabakıcısına kadar çok ilgilendiler. evde olsaydı daha kötü sonuçları olabilirdi. burada iki önemli nokta var, hastamız hapları çok geç almaya başlıyor ve 8,8 değil doktor önerisiyle 4,4 alıyor.
bu akrabalarımın üçü de ağır denebilecek kronik hastalıklara sahip. ama şükür üçü de atlattı sayılır. bünyeden bünyeye farklılık gösteriyor covid. 7/24 sigara içen, sürekli öksüren, alkol alıp tatlını dibine vuran bir akrabamsa 5 günde ayakta atlattı hastalığı.
tek ciğeri alınan bir başka akrabam şu anda haydarpaşa'da yatıyor. durumu iyi.
konuda bol vitamin almanız, bol su içmeniz gibi çok iyi tavsiyeler var. iki konuya değineceğim; ilki iştahınız olmayabilir bu süreçte, hayatınızda hiç olmadığı kadar yemek yemekten nefret edebilirsiniz ama yemelisiniz. ağır geçirenlerde iştah problemi çok belirgin ortaya çıkıyor. diğer konuysa hapları almanız, kronik hastalığınız varsa bizim üçüncü hastamızda olduğu gibi doktora danışabilirsiniz. pıhtı konusu önemli, bu nedenle günde 1 defa kan sulandırıcı da kullanabilirsiniz.
ek olarak sokağa çıkamıyor değilsiniz, corona nedeniyle doktora gitme hakkınız var. fakat doktora gitmek istiyorsanız 112'yi kullanmanızı öneririm. 184'tü sanırım, sağlık bakanlığının hattı. burada da çok yardımsever, bilgili kişiler olabiliyor. onlara da aklınıza takılanları danışabilirsiniz.