matematikle ilgili gördüğümüz tek ters c#’ta matematik kütüphanesi olmştu, o da tek sezonda bitti. 😂
Herkes istediği taraftan anlamış.
Yapay zekayıda bir yazılımcının ileri seviye olarak gördüğü matematikle tasarlarsınız.
Bu tarz projelerde işi ehline bırakıyorlar
giriştiğim projeyi soran arkadaşa özelden göndermek isterim, gazete küpürlerini.
Benim anlatmaya çalıştığım yazılımcının ileri seviye matematik bilmesi şeyy gibi yıldızlar arası filmindeki matematiğe bağlı çekim sahnelerini yönetmenin hesaplaması gibi birşey.
illaki bilecek ama trigonometriyi ben her işimde yapıyorum diyen adam diyecek bunu.
Basit web projeler yapıpta matematiğin yazılımdaki yerini anlatmaya çalışan değil.
hayırlı sabahlar.
Sana bir senaryo ile örnek vereyim.
Mehmet isminde bir yazılımcımız olsun Mehmet isimli arkadaşımız bir oyun geliştirme şirketinde çalışıyor ve çalıştığı şirket yeni bir oyun yapmaya başlıyor oyunun ana teması yolun üstünde koşan bir adam altınları topluyor. Mehmet ve ekipteki birkaç kişi bu oyunu geliştirmeye başlıyorlar. İş yolu yapmaya geldiğinde ekipteki 3D modellemeci arkadaş her bölüm için farklı yol yapmanın oldukça teferruatlı olduğunu ve 100 level için bunun en az 1 ay süreceğini söylüyor ve bu iş böyle devam ediyor.
İkinci senaryoda Mehmet yada ekip arkadaşlarının matematik bilgisi olsaydı ne olurdu onu düşünelim.
Mehmet yeni proje fikrini inceledikten sonra bu yol işi için 1 haftada
bezier eğrilerini kullanarak bir script yazarız 100 level için de tüm yolları tamamlamak en fazla 5 gün sürer derdi ve 1 aylık iş (bekleme süresini dahil etmiyorum) 12 günde halledilmiş olurdu.
Ek olarak Mehmetin yazdığı script sayesinde otomatik olarak oluşturulan bu yol dinamik olacakt yani tek bir tuşa basarak genişliğini dönüş noktalarındaki açıları değiştirebilecekler.
Örnek verdiğim senaryoda sadece iş süresi kısaldı ve ceplerinden fazladan para çıkmadı ama yapay zeka gibi konularda bu tarz sorunların çözümü sadece matematikten geçiyor.
Uzun lafın kısası matematiğin gerektiği sektörlerde matematik işi yapmanızı sağlar. Zorunlu olmayan sektörlerde ise işinizin hızlanmasını sağlar.
Bu tartışmayı daha fazla devam ettirmenin de bir mantığı olduğunu düşünmüyorum siz kendinizce haklısınız ben kendimce o yüzden bildiğimiz ile kalalım en iyisi.