Basit bir kaç örnekle yapıyorum;
Yurtdışında yaşayan biri herhangi bir kişi üzerine olmadan sim kart alabilir. Herhangi bir kimlik, pasaport ibraz etmeden yapabilir.
Aynı kişi çok rahat bir şekilde çalındı kart temin edebilir.
Çalıntı bir kart ile 3D olmadan Godaddy üzerinden domain ve hosting hizmeti alabilir. Almış olduğu bu alanlar üzerinden 3. kişilerin datalarini toplamak için sistem kurabilir ve yeni ek datalar toplar.
Tüm bu işlemleri rahatlıkla ad-soyad ve TC üzerinden yapar. Sonuç olarak sizi bağlar. Çok detaya doğru olduğunu düşünmediğim için girmedim ama sistemleri iyi analiz edip nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, evet tek sorumlu olarak işin sonunda siz kalabilirsiniz. Bunlar bilen biri için o kadar da zor şeyler değil.
Hukuksal boyutunu da konuya bir avukat dahil olursa onunla da alenen tartışabiliriz. Bu tarz konularda çok sayıda mağdur kişi bulunmaktadır.
Bu saydiginiz islemlerin hepsini uydurma bilgilerle de yapabilir. Godaddy gelip sizden kimlik dogrulamasi istemiyor sonucta?
Calinti kredi karti ile islem yapildiginda ise supheli orada gorulen isim degil islemi yapan ip sahibi olur.
14 yildir siber guvenlik/bilgi guvenligi vs uzerine deneyimim var, gecen sene bu tarz bir konuda bir bilisim avukatina danismanlik verdim. Yani az cok bilgim vardir bu konularda.
Dedigim su tek basina bu bilgiler ile basiniz belaya girmez. Bunlar kolaylikla elde edilebilir ve elden ele dolasabilen verilerdir cunku.
bu bilgilerle sadece sosyal muhendislik olarak adlandirabilecegimiz dolandirma yontemleri yapilabilir.
Ama biri sizin adiniza yetkisiz islem yapamaz, yapsa da sizi baglamaz.
Oyle olsa ortalik panayir yerine donerdi ki siyasilerin dahi biliniyor kimlik numaralari.
tabii ki bu demek degil ki alelade paylasin bu bilgileri, paylasmayin, sizin kisisel bilginiz sonucta. Gizliliginize onem verin.
iyi forumlar