Concor adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba
Yurtdışı veya yurtiçi varlık barışı yapacaklar için son bildirim tarihi 30.06.2021. Ben yurtdışı varlık barışı yaptım ve bu konuyu tüm arkadaşların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında tecrübemi paylaşmak adına açıyorum.

Varlık barışı hakkında neredeyse çoğu bankanın bilgisi yok arkadaşlar. Bir günde 4 banka şubesi gezdim. Ziraat bankası ile en sonunda işlemlerimi tamamlayabildim. Herkese tavsiyem Ziraat Bankasına gitmeleri varlık barışı için. Yurtdışı varlık barışı için vergi dairesinde yapılacak hiç bir işlem yok. Bankayla beraber düzenlenmesi gereken EK-1 formu yeterlidir. Ancak bu formu maalesef bankalar bilmiyor ve haberleri yok tebliğden. Şu tebliği çıktı aldım ve Ziraat bankası yolunu tuttum. İlk olarak gittiğim Ziraat Bankası X şubesinde haberleri yoktu. Bir de bana akıl verdiler üstüne şu kadar paradan bir şey olmaz. Senin işin vergi dairesinde vb. Hiç zaman kaybetmeden 2 farklı özel banka şubesine daha gittim. Bilgileri yok veya formu banka sisteminden bulamadıkları için sonuç alamadım. (Bankanın kendi sisteminden EK-1 formunu bulup çıkartıp beraber doldurmanız gerekiyor.)

Daha sonra büyükçe bir Ziraat Bankası şubesine girdim. Müşteri ilişkileri görevlileri maalesef 7256 sayılı kanun veya varlık barışını bilmiyor. Bankanın şube müdür yardımcısı sonunda bana yardımcı oldu. EK-1 formunu sisteminden çıkarttı ve bundan sonrasında forumdan bazı arkadaşlara danışmıştım o sebeple bilgim vardı. Bu formu ben ilk doldurduğumda bir baktım ki "193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 90 ıncı madde hükmünden yararlanmak üzere" diye başlıyordu. Geçici 90 ıncı madde 2019daki varlık barışı ile alakalı. Allahtan farkettim de şube müdür yardımcısı bir kaç yeri aradı ve formu değiştirdi "geçici 93 ıncı madde hükmü" olarak. Buna çok dikkat edin arkadaşlar. Şu andaki varlık barışı 193 GVK Geçici 93. madde kapsamındadır.

Bunun dışında TL veya döviz veya altın veya menkul kıymet getirebilirsiniz formda istediğiniz tutarı yazmanız mümkün. Ben TL getirdiğim için sadece TL kısmını doldurdum. Ancak döviz getirecekler için dikkat edilmesi gereken konu TL karşılığını yazmanız gerekiyor. TCMB döviş alış kuruna bakacaksınız ve bildirim tarihindeki TCMB döviz alış kuruna bakıp TL karşılığını yazmanız gerekiyor bildirdiğiniz dövizin.

Yurtdışı varlık barışından "gerçek ve tüzel kişiler" bu tebliğ kapsamında faydalanabilir. Gerçek kişiler de faydalanabilir şirketiniz olmasına gerek yoktur.

Gerçek ve tüzel kişilerce birden fazla bildirimde bulunulması mümkündür. Bir kaç kez yurtdışı varlık barışı kapsamında para getirebilirsiniz.

Payoneer bakiyemi Türkiyeye getirdim arkadaşlar merak edenler için. TL olarak getirdim. Bir kaç bildirim daha verip getireceğim tek parça halinde çekmedim.

Yurtdışı varlık barışındaki altın kural paranın bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde formda yazdığınız banka hesabına gelmesi gereklidir. Paranın yurtdışından gelmesi ise zaten zorunludur. Yurtiçi varlık barışında durum biraz daha farklı. Kayıt dışı gelirinizi vergi dairesine bildiriyorsunuz ve bildirdiğiniz tutar kadar banka hesabınıza yatırmanız gerekiyor vs yurtiçi varlık barışı tamamen farklı bir konudur.

Yurtdışından para kazanan tüm arkadaşlara tavsiyem bu kanundan faydalanmanızdır.

Hatamız varsa mazur görmenizi rica ediyorum arkadaşlar. Herhangi farklı bir gelişme olması durumunda konuyu güncelleyeceğim.
Bunun için önce ziraat bankasında hesap açmamız gerekiyor değil mi?
Siz direk varlık barışı için mi gittiniz yoksa önce hesap açtırmak istiyorum deyip ordan varlık barşına mı konuyu getirdiniz?

Teşekkürler.