Garanti bes' e 23.10.2019 yılında aylık 200 TL vererek katıldım amacım parayı fonlarda değerlendirip, devlet hak edişi almak. Ancak %25 tam hak ediş için 2043 yılında emekli olmam gerekiyor

Ancak asıl amacım bu değil tabiki de 10 yıl doldurup devlet desteğinin sadece %15 ini almak bir de çıktığınız için %5 stopaj kesintisi alınacak kalıyor size %10 (TABİ STOPAJ O YILLARDA %5 İN ÜZERİNİ DE GÖREBİLİR!!!)
HER NEYSE BUGÜN GARANTİYİ ARADIM BUGÜN ÇIKARSAM NE KADAR KESİNTİ OLACAK DİYE TAM 1000 TL KESİNTİ OLACAKMIŞ, ERKEN ÇIKMAM DURUMUNDA KALAN YILLARINDA BANKA HİZMET ÜCRETİ DE ALINIYORMUŞ

KALSIN DEDİM ZİRA HERYER SOYARKEN MİLLETİ BANKALARDA SOYMAYACAK DİYE TABİR YOK.
GELELİM YATIRIMA
1 YIL 8 AYDIR BİRİKEN PARA SİSTEMDE 4000 TL OLUP, bunu fonlarda riskli olanlarda 521 TL kar ettim. Ancak işin kötü tarafı devlet katkısı birikimi 900 TL gözüküyor (Eğer 5 yıl içinde çıkarsam bunu alamıyoruz) ve bu paranın da fonlarda değerlenmesi sonucu -30 TL zarar gözüküyor.
Sonuç: Devam kararı aldım 3 yıl 4 ay daha aylık 200 TL yatıracağım, ancak sizlere önerim asla 5 yıldan önce çıkmayın. Seçilen fon altın ve hisse senedi (BUNLAR RİSKLİDİR ANCAK ÜLKE ŞARTLARINA GÖRE İDEAL DİYEBİLİRİM)
SORUM İSE şu: BES yaptıranlar bes yaptırdığı firma veya bankaları arayarak bilgi alabilirler mi? Kesinti %30 mudur ana para üzerinde?