1. Arsada hak oluyor. Arsa payı tapuda yazar. Bir kaç yıllık yapı ise çok önemli değil. Binalar ortalama 100 yıllık yapıldığı düşünürse çok bir şey degismez. Eski 30-40 yıllık binalarda bu hisseyi mevcut imar durumuna göre mukayese edebilirsiniz.
2. Kat mülkiyeti iskandan sonra alınan en son şey. Eğer kat mülkiyeti alınmışsa yani tapuya işlenmemişse, peki olarak kontrol edeceğiniz şey sadece ipotek veya haciz olacaktır.
3. Sitelerde kat mülkiyeti çok önemlidir. 7-8 blok var diyelim 8. Blok iskana uygun değil ise Diğer 7 blok da iskan ağlamaz dolayısıyla kat mülkiyetine geçiremez. Fakat bunu Türkiye'de şu şekilde çözüyorlar görünüşte site gibi olsa da her bina apartman gibi yapılıp apartman apartman eski haline alıyorlar irade kat mülkiyetine geçiyorlar. Site için ayrı yönetim kurulu toplanıp kendi içinde ayrı bir bürokrasi oluşturuluyor. Benim gördüğüm sitelerin yüze 99 yılda iskan ve kat mülkiyet sorunu yok genelde müteahhit batık kaçmış Bir de olmuş olsa bile çözüyorlar.
İşin açıklamaları şu şekilde. Ruhsat alımı, kat irtifakı, iş bitirme, iskan ( belediye verir), kat mülkiyeti (tapu dairesi verilir iskan sorası çok kolay olur. ) Sormak istediğiniz sorular olursa bana buradan veya özelden sorabilirsiniz..
Yinede en temizi tapuya kat mülkiyeti işlenmiş olan. Beğendiğim ilanlara toplu mesaj atıp var mı mülkiyeti diye sorup bi eleme yapayım. Soracağım sorular:
-kat mülkiyeti tapuya işli mi?
-ipoteki hacizi vb var mı? Yok bile dese kontrol ettiririm son aşamada.
Başka sorulması mecbur soru var mı hocam mesala brüt 50 net 40 yazıyor. bazılarında fark çok fazla neden ki.
Kat irtifakı olan eve kredi çıkar, alınıp satılır hiçbir sorun olmaz. 3-4 kere bu şekilde ev aldım sattım kredi cektim sorun yaşamadım.
İrtifaklı alıp sonra kat mülkiyeti ile uğraşmak mutlaka bir gün gerekir. Ekstradan uğraşmamak için kat mülkiyetli daha temiz duruyor.