Kat irtifakı olsa ortak gelmez yapmayın arkadaşlar. Kat irtifakı olan eve belirli süre sonunda iskan alınmazsa her şey sarpa sarıyor diyorsunuz. Yahu iskan olmadan kat irtifakı mı verilir? Çok yanlış yönlendirme yapılıyor burada. Başka mesaj yazmayacağım çünkü herkes bilmeden yazıyor. Nitekim bu konuda internette de bilgi sahibi olmadan bir ton yazılmış yazı var. Kat irtifakını iyi öğrenin. Kat irtifakı, bölünmüş hanelerdir ve faturaları ayrı geliyor. Kat irtifakı olan tapularda daire yani bölünmüş hane numarası yazar. Eğer sizlerin söylediği gibi olsaydı hane no da yazmazdı. Oturduğum ev de kat irtifakı. Şuan Türkiye'de araştırma yapsanız yüzde 70 80 ev kat irtifakı. Müteahhitler kat irtifakı alıp evi satarlar. Nedenini de söyleyeyim. Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmek için daire başına ödeme istiyor devlet. Az da değil. 3-4 yıl önce bu tutar daire başına 2500 tl gibi bir rakamdı. 20 daire deseniz 50 bin tl para yapar. Nitekim şuan cok daha yuksektır. Muteahhitler de iskan ve kat irtifakı olarak teslim etmeyi tercih ediyor.
+Şunu da ilave edeyim. Hadi diyelim kat irtifakı problem demek, ayrılmamış bölüm demek. Banka böyle bir tapuya neden kredi versin hiç düşündünüz mü? Eksper geldi inceledi, tapuya baktı neye göre karar veriyor sanıyorsunuz? Yani kat irtifakı bölümlenmiş alandır, güvenilirdir. Aksi taktirde kredi de verilmez, evin değeri de belirlenemez, belirlense de komik rakamlar çıkardı ortaya.
Hocam peki ev 5-10 yaşında olan evlerin hala kat mülkiyeti yok bu normal mi? Hatta bazı evler oturma izni yok öyle oturuyor. Bunlar ülkemizde oluyor yani. Çünkü hisseli tarlaya kimseye sormadan ev yapıp elektrik bağlatan bile var. Üsteli hisseli tapuda hissesi yokken bunlar yapılıyor. İstanbul'da güzel tabi de ülkem çok güzel bir ülke her şey oluyor
okadar boşuna yazmışız

kolay gelsin.
Hocam %1 ihtimal bile olsa sorun çıkma ihtimali yok mu? Bir tarafta sorun yaşadım diyenler var sizde sorun olmaz diyorsunuz bende işim garanti olsun diye kat mülkiyetli bakayım dedim. Çünkü bir kesim var kat irtifakından sorun yaşadım diyor. Kat mülkiyeti olmayan eve kredi çekemedim diyen de var. Görüşleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler. En doğrusu kat mülkiyetli almak. Çünkü kat mülkiyetinde sorun çıkmayacağına karşı herkes aynı düşüncede. Ama kat irtifakı sıkıntı diyende var sıkıntı değil diyende. Ama kat mülkiyeti için söylenen kötü bir durum yok.
Öncelikle tapu dairesine gidiyorsunuz, alıcı vergileri ödüyor. imzadan önce ya da imzadan sonra parayı karşı tarafa geçersiniz.
nakit mi? ipotekli mi? ona göre işlem gerçekleştiriceksiniz. konut kredisi çekecekseniz normal satış gerçekleşmez, ona göre tekrardan düzenlemeniz gerekiyor. buna da dikkat edin.
konut kredisi çekiyorsanız zaten, banka yetkilisi gelir vergi dairesine onun da imzası ile imzaları atarsınız - satıcı, alıcı ve banka yetkilisi. daha sonrasında ise bankaya gidersiniz, tapuyu verirsiniz.
böyle böyle ilerliyor işlem. konut kredisi çekecekseniz zaten herşeyi banka ayarlyor

bu konuda uzman birisi var
@cleiner; hocamız bu işlerden baya anlıyor.
Nakit alacağım hocam, o yüzden uzun zamandır birikimdeyim, ev ipotekli olmasın istiyorum. Çünkü ipotekli olursa işler ters gider yan batar çamura yatar ev gider.
Benim bildiğim kat irtifakı tamamlanmamış inşaat demek. Eski oturduğum evde yaşadığım sıkıntılardan yola çıktığımda tamamlanmamış bir evde belli bir süre bahsettiğim sıkıntılar oluyor.
Hatta 2 yıl internet dahi bağlamadılar ama doğalgazı ilk gün bağladılar. O zaman da benim kapı numaram su saatim sayacım her şeyim ayrı olmasına rağmen faturalar ortak geliyordu.
Belki asıl sorun Kat mülkiyeti değilde iskanın alınmaması. Yakın bir akrabam iskanı 5 yıl için alamadıkları için dairesini şuan satamıyor. Bankadan da kredi çıkmıyor.
Müteahhitler 2-3 bin tl kar edecek diye bahsettiğim sıkıntıları yaşamaktansa tamamlanmış bir daireyi tercih ederim. Bir daireyi 400 - 500 bine satıp 2-3 bin tl masraftan kaçmakta onların ayıbı.
İşin özeti eğer elimde bir tercih hakkı varsa imkanlar müsaitse kat mülkiyetli bir daire seçerim. Kat mülkiyeti varsa daire tamamlanmış demektir.
Evet hocam kat mülkiyeti hakkında herkes hem fikir. Ama kat iskanında herkes hem fikir değil. Benim tapusuz oturduğum eve interneti hemen bağlamışlardı. Hatta burada çoğu kişi tarlaya ev yapmış internet elektrik falan hepsinde bağlı. Konumdan konuma firmadan firmayada değişebilir tabi.