Selamun Aleyküm değerli arkadaşlar elimden geldiğince bazı yanlış (çok büyük yanlış) bilinen olaylara el atmak istiyorum.
( Lütfen Tüm Konuyu okuyun özellikle en aşağıdaki hadis-i serifeyi)
Şu zamanda bir çok kitap,tv veya konuşmacı Efendimiz -Sallallahu Aleyhi ve Sellem- hakkında konuşurken salat getirmediklerini görüyoruz. Bunları duyanın bile salât getirmesi gerekmektedir.
Eskiden bizim halkımız yani Müslüman Türk halkı Peygamberimiz -Sallallahu Aleyhi ve Sellem- denildiği zaman sağ elini kalbine götürerek içten bir şekilde Sallallahu Aleyhi ve Sellem derlerdi. Çok şükür hala böyle insanımız var.
Malesef bu adetimiz zamanla unutturulmaya çalışıldı. Hatta hadsizlik yapar gibi salat getirmemeyi, Kitaplara hatta dua kitaplarında bile yazmamaya veya kisaltilmaya başlandığı görülmekte.
Çoğu Alime gore "Aleyhi Selam" lafzı bile yeterli görülmemiştir. En az "Sallallahu Aleyhi ve Sellem" dememiz gerekmektedir.
Bunun sonucunda malesef bir nesile bu büyük ibadet unutturulmaya çalışıyor. Hatta çoğu genç kardeşlerimiz açılımını bile bilmiyor.
Âlimlerin çoğunluğuna göre Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e salâtın anlamı şöyledir:
Allah Teâlâ'nın Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e salâtı: O'na rahmet etmesidir.
Meleklerin Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e salâtı: Onun için Allah Teâlâ'dan istiğfarda bulunmalarıdır.
İnsanların Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e salâtı: Onun için duâ etmeleridir.
Âyet-i kerimede buyrulur:
Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygambere çokça salât ederler. Ey müminler, siz de Ona salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin! (el-Ahzâb, 56)
Peygamber ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir keresinde minbere çıkarken; Bir adım çıktı, Amin
; bir adım daha çıktı, Amin
; bir adım daha çıktı, Amin
dedi.
Hutbesi bittikten sonra: Ya Resûlallah! ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Minbere çıktığınız zaman âmin dediniz, her adımınızda bunu neden söylediniz? diyerek sebebini sordular.
Buyurdu ki: Cebrail (Aleyhisselâm) üç dua etti, ben de onlara âmin dedim, dedi.
Birisi: Cebrail (Aleyhisselâm) : Annesine, babasına veya sadece onlardan birine ulaşmış bir evlat, (onlara güzel hizmet edip, onların hayır duasını alıp) cenneti kazanamadıysa ona yazıklar olsun/burnu yerde sürtünsün! dedi, ben de âmin dedim.
İkincisi: Cebrail (Aleyhisselâm) Sen peygamber ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) olarak, bir insanın yanında anıldığın zaman, sana salat-ü selâm getirmezse; ona yazıklar olsun!.. Onun burnu yere sürünsün! dedi. Ben de ona âmin dedim.
Üçüncüsü, Cebrail: (Aleyhisselâm) Ramazana eriştiği halde bir insan, buna ramazanın feyzinden, bereketinden istifade edememiş, Ramazan gelmiş geçmiş de hâlâ Allahın mağfiret ettiği bir kul olamamışsa, Allahın affını, mağfiretini kazanamamışsa; yazıklar olsun o kula!.. Burnu yerde sürtsün! diye dua etti. Ben de ona âmin dedim buyurdu
(Buharî-)
Tüm Müslüman Aleminin Ramazanı Şerif-i Mübarek Olsun.