Bu o insanların seçimi mi?
Yoksa oruç tutmayanları kınayan dört dörtlük müslümanların işi mi?
Eğer insanlar özgürce oruç tutmadıklarını gösteremiyorlarsa bu onların değil, onları bu duruma zorlayan dindarların suçudur.
Ben oruç tutmam.
Ama ramazanda oturduğum sofrada oruçlu insan varsa da ondan önce yemeğe başlamam.
Dine saygıdan değil yanımdaki insana saygıdan ötürü.
Eski eşim oruç tutardı ve ben ramazanda ona yemek hazırlardım ve ezan okunmadan da yemez içmezdim.
Bir de bir insan oruç tutmuyorsa bile bu iftar vakti size yanıt vermesini zorunlu kılmaz.
Bir insan oruç tutmuyorsa bile bu dükkanın arkasında yemesini içmesini suç haline getirmez.
Ben oruç tutmam ama ramazanda sokakta ya da oruçlu bir insanın yanında bir şey yiyip içmem.
Bu beni oruçlu sanması için değil onun orucunu zorlaştırmamak için saygıdandır.
Biz toplum olarak üzerimize vazife olmayan işlere fazla karışan bir milletiz.
İnsanların dini inançları ve ibadetleri kendilerini bağlar.
Bir insanın oruç tutup tutmadığını takip edip, sonra oruç tutuyormuş gibi davranmasını kınarken büyük saygısızlık yapıyorsuınuz.
Çünkü bu insanlar sizin gibiler onların oruç tutmadığını kınadığı için oruç tutuyormuş gibi davranmak zorunda hissediyorlar.
Kafanızı önünüze eğip kendi orucunuza bakarsanız, kendi niyetinizin peşinden giderseniz elalemin yediğini içtiğini orucunu namazını takip etmeyi bırakırsanız hiç bir sorun kalmaz.
Yazdıklarınız çoğu doğru olmakla beraber. Adam öğlen yanımda sigara içiyor, iftar saati yemek sırasında benim önüme geçiyor. Ben bu tip insanları sorgularım. Benimde oruç tutmadığım zamanlar olur, dışarda yemem, içmem utanırım. Kendimi bir suç işliyormuş gibi his ediyor, diğer insanlara saygısızlık yapıyormuş gibi his ediyorum. Ben oruçlu iken karşımda, yanımda yemesi içmesini sorgulamam fakat gelip yemek saatinde riyakarlık yapmaları işin ayrı bir boyutu..