En değerli katlar
1) Ara katlardır. 6 katlı bir binada 1, 2 ve 3. katlar, sonra 4. kat (tabii asansör varsa 4 girer listeye, yoksa girmez)
2) Özel planlanmış kat varsa çatı Loft gibi, doğal olarak metrekaresinden dolayı ara katta ya da çatıda dubleks gibi.
3) Yüksek binalarda (13-15 kat ve üzeri gibi) durum değişebilir.
4) Bahçeli zemin varsa, özenilerek hazırlanmışsa bahçe katı olabilir.
5) Deniz gören katlar sıralamayı değiştirir.
6) Önü açık katlar sıramada öne çıkabilir.
Giriş kat 90.000
1. kat 100.000
2. kat 110.000
3. kat 110.000
4. kat 100.000
5. kat 90.000
6. kat 85.000-90.000
Aşağı yukarı böyle olur. Dairenin temelle ilişkisi değerini arttırmaz. Ruhsatla ilgili sorunları varsa, tapuda pay değişikliği varsa bunlar fiyatı etkiler. Fiyatı etkileyebilece tonla faktör var aslında. Eşit şartlardaki 6 katlı binada 1. kat 100.000 TL ise diğerleri aşağı yukarı bu listedeki gibi olur. Yalnız 1. kat 6 katlı binanın ilk katı mı yoksa giriş katı mı o da önemli; orada kavram karmaşası çok oluyor. Onun için ilk maddede ara kat ifadesini kullandım, ona dikkat.
Konuda ki tek doğru cevap.
Normal bir binada, en değerli katlar arakatlardır, çatı değersizdir çünkü birincisi çatıdan kaynaklanan sorunla uğraşırsın, ikincisi yalıtım sorunu yaşarsın özellikle yazları. Çatı sorunlarını tüm apartmanın ödemesi gerekir ama genelde ödemezler.
Zemin katın neden değersiz olduğunu açıklamaya gerek duymuyorum.
Zeminin üstündeki 1.katta eğer çıkma varsa oda diğer arakatlardan daha az değerlidir, çünkü çıkma yeri alttan soğuk alır.
Bu yüzden genelde satılık olan evler hep çatı katı, zemin katı ve daha az olsa da 1.katlardır.