Hocam selam, öncelikle sigarayı bırakmak doğru karar. Sizi kutluyorum. Ama bunun yanında size zarar verecek başka alışkanlıklar edinmenizi istemem. Kahve, daha fazla yemek, kuruyemiş vs. size ileriye dönük başka zararlar verecektir.
11 yıl sigara içtim (8 yılı düzenli günde 1 paket ve üzeri), birçok kez bırakmayı denedim ve sonunda başardım. 3 yıldır içmiyorum çok şükür. Herkes olay kafada bitiyor derdi inanmazdım. Ama öyle.
Siz şuan sağlık sorunları nedeniyle "zorunlu" olarak bırakıyorsunuz. Ve kendinize şart koşuyorsunuz bir şeyler yiyip içerek onun yerini doldurmak için. Bunu yapmayın. Kendinize şunu diyin. Bu güzel bir şey ama bana bir faydası yok. Zararı da çok. Bıraktıktan sonra farkedeceksiniz (1-2 ay kadar sonra) yanınıza sigara içen biri gelecek. O kadar kötü kokacak ki kendinizin de nasıl koktuğunu anlayacaksınız.
Ayrıca ufak bir tavsiye daha. Ara ara kriz gelecek. Özellikle günlük rutin sigara içme anlarında (yemekten sonra, kahveyle, lavaboda, sohbet ederken) kısa ama sık nöbetler geçireceksiniz. Ciğerinize o dumanı çekmek isteyeceksiniz. Kendinizi "sonra başka hiç içmem, bi tane ya sonra bırakmaya devam" gibi sahte kelimelerle kandıracaksınız. İnanın 3-4 dakikalık nöbetler olacak ama ilk başta günde 7-8 kez gelecek, sonraları giderek düşecek adetleri.
3 senedir içmeyen biri olarak arada istek duyuyorum. Hele işin stresi, ailevi veya ekonomik darlık dönemleri, bazen de yemeklerden sonra canım isteyebiliyor. Ama o kadar faydasını gördüm ki keşke hiç içmeseymişim diyorum. Çok daha atik, daha az yorulan, kokuları ve tatları daha net alan, refleksleri kuvvetli biri olacaksınız. Kilo vermeseniz de hafiflemiş hissedeceksiniz.
Hayırlı ve devamlı olsun bırakma kararınız inşallah.