Selamlar. Bundan tam 7 ay önce GaminityWorld adı altında espor danışmanlık ajansımı açtım. Tam 7 ay sonra onlarca firma ile sözleşmelerimizi tamamlayıp artık sektörde büyümeye gidince tamamdır bu iş oldu diyerek açılışımı gururla ilan edebiliyorum. 7 ayda toplam 20 turnuva organizasyonu , 2 takımın ve 1 kulübün kurulmasında danışmanlık görevini üstlendik . Ekiplerimiz ve ben tamamen Üniversite öğrencilerinden oluştuğu için ilk başta biraz soğuk bakıldık fakat verilen fırsatları yerlerine layığıyla getirdiğimiz için artık büyük firmalarada yavaş yavaş danışmanlık ve organizasyon hizmeti vermeye başladık.

Hizmet verdiğimiz alanlar ;

( Ana Hizmet ) Espor Lig ve Turnuva Organizasyonları
Oyun İçi Görsel Tasarımlar
Espor Eğitimleri ( tasarım , sm yönetimi , hakemlik eğitimi )
A-Z'ye Espor Kulüp Danışmanlığı
A-Z'ye Espor Danışmanlığı
Espor Takım Menajerliği
Influencer Yönetimi & Pazarlama
Topluluk Yönetimi

Gelelim asıl bu konuyu açma nedenime , ben 22 yaşındayım ve 2016 yılından beri espor organizasyonları yapıyorum. Bu platformda esporu bir yatırım veya para kazanma yöntemi olarak gören insanların olduğunun farkındayım ve onlara kendimce fikirlerimi aktarmak istiyorum.

Espor para kazandırır mı ?

Espor sadece kulüplere ve oyunculara para kazandıran bir sektör değildir . Espor alanında bir çok şekilde para kazanabilirsiniz hemde çok rahat bir şekilde . Şu an sektörde binlerce esporcu ve esporcu olmak isteyene onbinlerce genç var fakat espor alanında tasarımcı ve espor hesaplarını yönetebilecek sosyal medya uzmanı insan sayısı çok az hatta bazı kişiler 2-3 kulüple birden çalışabiliyor çünkü bu işi yapabilen kişi sayısı çok az. Bunun yanında espor danışmanlıkları ve organizasyon ajansları var ( üniversite kulüplerini sömüren üç beş firma hariç ) bu firmalarda çok fazla hakem ve topluluk yöneticisi eksikliği yaşamakta . Tamam bunları anlatıyoruz ama kim ne kadar kazanıyor bilmiyoruz diyorsanız ;

Tasarımcı : 1000-1500TL AYLIK
Sosyal Medya Uzmanı : 750-1500TL AYLIK
Hakem : 150-200TL ( TURNUVA GÜNLÜK ÜCRETİ )
Topluluk Yöneticisi : 500-1000TL AYLIK
Ücretler ortalamadır yükselip azalabilir .

Bunların yanında elbette dert yanmak istediğim bir kaç konu var. Ülkemizde espor eğitimi vereceğim diyerek kurulmuş onlarca platform ve ajans var fakat bunların çoğu eğitim vermeyi amaçtan çok araç olarak kullanıyorlar ki ben onlarca espor eğitimi veren ajans veya firmanın etkinliklerine katılmış ve hiçbirinin faydasını görmemiş biri olarak bunu çok güzel tecrübeledim. Sizlere şunu aktarmak istiyorum espor alanında eğer bir eğitim platformu açmak istiyorsanız veya bununla alakalı bir ajans fikriniz varsa bu fikirden vazgeçin . Espor'da eğitim vermek istiyorsanız sadece esporcu algısını yıkmanız gerekmekte fakat esporcu olmak isteyenlere espor eğitimi yazdığınızda çıkan ilk 2 uygulama dışında bir şeyler katacağınıza inanıyorsanız orası ayrı ve desteğim tam olacaktır ama kitle geniş ve ben aylık 8 TL'ye üyelik satsam köşeyi dönerim diye düşünüyorsanız geçmiş olsun sektörde yeni bir yara açtınız.

Bunun yanında kulüp kurma ve sponsor ile para kazanma hayalleriniz varsa size kötü bir haber daha vermek isterim. Başlangıçta büyük miktarda bir bütçeniz yoksa , reklam değeriniz düşükse ve ortalamaya yakın bir takım ile sektöre girmeyi planlıyorsanız kafanızdaki plana en az 8 ay daha ekleyin .Çünkü sponsorlar sizin aldığınız başarılara göre asla hareket etmemektedirler elbette başarının bir payı vardır fakat asıl önemli nokta Twitch veya Youtube üzerinden ne kadar izlendiğinizdir. Gün sonunda yatırımcınızın size rica (!) ile eklettiği kaydırmalı story kaç tıklanmış o önemlidir bunun dışında gelen başarılar sadece size gurur ve yaptığınız sözleşmeye göre ufak bir para kazancı sağlar.

Konuları çok karıştırdım bunun farkındayım bu yüzden kusura bakmayın . Umarım aklınızı kurcalayan bir kaç noktaya değinebilmiş veya cümle aralarına kendimce eklediğim imalarla yansıtabilmişimdir. Bu konuda fikri olan eleştirisi olan veya benim aksimi düşünen herkesle fikir alışverişi yapmaya açığım bu sebeple lütfen lafınızı esirgemeyin 1900'lü yılların futbolunun 21. yüzyıla entegresinde herkes istediğini düşünebilir.

Kalın sağlıcakla.