Kendi sektörümden örnek vererek açıklayıcı olmaya çalışacağım.
Biz otomotiv yedek parça satışı yapmaktayız ve doğal olarak araçlar için madeni yağ da satıyoruz.
En bilinen madeni motor yağı üreticisinin yetkili toptancısından ürün alıyoruz toptan.
Bu aldığımız yağları araç sahipleri ya direkt olarak alıyor ya da servisler satın alıyor.
Siz şimdi diyorsunuz ki bu marka internetten direk satış yapacak ürünler ucuzlayacak.
Birincisi; Satılacak ürün miktarı belli, o üretici kendi satış kanalını açarsa satış miktarını artıramaz. Çünkü benden 10 kişi alıyorsa bunu 5 - 5 olarak paylaşacak. Üreticinin satış miktarı artmayacak.
İkincisi; Tüm sektörde alternatif markalar var. Aracılar bu sektörlerin söz sahibi olan kısmı. O üretici beni aradan çıkarmaya çalışırsa, ben onun ürününü satmam onu ortadan kaldıramaya çalışırım.
Üçüncüsü; Daha önce belirttiğim gibi, bu bilinen yağ markası ürünleri direkt olarak servislere satıp satış hacmini geliştirmeye çalıştı sizin düşündüğünüz gibi. Ne oldu? Bana 10 palet satıp parasını peşin almak yerine daha küçük miktarlarda satıp vadeli işlemlere kaldı.
Dördüncüsü; Dediğiniz pazaryerlerinin komisyon oranları yüzde 20 civarlarında. Bahsettiğimiz aracıların kar marjı bu seviyelerde değil... Yani ben 100 tlye alıp 110 a satıyorsam. Bu üretici bunu 110 tl'den pazaryerlerinde pazarlayamaz. Kargosu ve komisyonları benim satış fiyatımı aşar.
Ayrıca küçük çaplı online ticaretleri düşünerek bu büyük çapta da yapılabilir diye düşünmeyin. Büyük çaplı bu üreticilerin bu pazarlara kendi girmek istemesi tamamen başka bir ekip ve organizasyonla olacak şeyler. Bunu neden yapsın?
Bahsettiğiniz olay şuna benziyor. Şehirler arası otobüsler var. 40 kişi birden taşıyor. Maliyet düşüyor. Kimse kendi aracıyla gitmez demek gibi...