Peki sovyetler neden bunu yapıyordu? Haklı bir sebepleri varmıymış.
Somurgecilik .
Kendileri icin hakli sebebleri illaki vardir, ama hakli sebepler milyonlarca insanin acliktan oldugu gercegini degistirmiyor. Turkiyede Sovyetler deyince akla gelen, herkes esit kimse malk mulk sahib degil, her sey devletin, herkes devlete calisiyor ve devlete temel ihtiyaclarini sagliyor.
Evet sistemde her seyin devletin. Gece baskini ile evinden atiliyorsun ve evin artik devlet binasi, ve seni suruyorlar. Neden mi? Cunku ev guzel
Devlet icin tarlalarda calisiyorsun ve devlet elindeki bugdayi alip sana beslen diye elman, uzum, sarap filan veriyor .
Tarlada calismak zorunda oldugu icigin okuldan alinip calisan tanidigim var. Sovyet zamanini gordugu halde Rusca bilmiyor.
Her sistemin iyi ya da kotu yani vardir illaki. Ben burada sovyetler iyi ya da kotu tartismasi yapmiyorum. Donemin sistemi, kagit uzerinden ki gibi toz bembe degil. Bir kesim perisan bir kesim padisah gibi yasamis. Sehirdeysen, askere devlete yakin isen iyi, koyde ise ciftcilik ile ugrasiyorsan sikintili aclik ile ugrasiyorsun.
Ikimiz de ne kadar konussak bosa, o zamanlari gormedik. Ben gorenler ile konustum, sohbet ettim. Farkli dini gorusleri ve siyasi gorusleri olan insanlardi. Dedikleri su; "Magazinden okursan her sey guzel".
Kayinbabama gore ise degisen bir sey yok. Sovyetler donemi ile simdi arasinda bir fark yok. Devlet alacagini zaten aliyor

. Sosyal devlet anlayisi olmayan bir yerde yasiyorsa komunizm hayal degil. Bir sabah devlet gelip herseyine el koyabilir yani