Merhabalar yaklaşık iki buçuk yıl diş teli taktım, geçen aylarda ise diş tellerim çıktı. Yani daha çok yeni çıktı tellerim, o yüzden size yardımcı olmak niteliğinde sorularınızı cevaplamak isterim.
S: Diş teli takarken ağrı oluyor mu?
C: Diş teli takılırken kesinlikle hiçbir ağrı olmuyor fakat tel takıldıktan bir gün sonra çok şiddetli ağrı çekeceksiniz. Bu ağrıyı bir iki gün kadar çekeceksiniz endişelenmenize gerek yok. Daha sonradan telleriniz kalınlaştıkça bu ağrılar tekrar edecek fakat ilk günkü kadar şiddetli olmayacak. Bir süre sonra hiç ağrı çekmemeye başlayacaksınız.
S: Diş teli ile yaşam zor mu?
C: Şahsen ben pek zorlanmadım. İlk tel takıldığında teller ince olur, teller ince olduğunda eğer çok sert şeyler ısırmaya kalkarsanız teliniz yuvasından çıkabilir. Bu nedenden ötürü diş hekimi size zaten size gerekli uyarı yapar. Genel olarak istediğiniz pek çok şeyi yiyebilirsiniz. Çok yapışkan şeyler, çok sert şeyler ve asitli içecekler içilmez sadece. Mesela elma ısıramazsınız veya erik yiyemezsiniz. Sakız veya jelibon yiyemezsiniz. Asitli içecekler çok sık olmadıkça içilebilir. Ayda maksimum bir iki kere.
S: Diş teli ortalama fiyatları alt-üst?
C: Malzemeler çoğunlukla Amerika'dan geldiği için dolar kuru çok etkiliyor. Ben iki yıl önce ki fiyatlar üzerinden konuşacağım. Bazı yerler bana 11-15k arası fiyat verirken bazı yerler 8-10k arası fiyat verdi. Açıkçası araştırmanız ve birçok yere sormanız gerekiyor. Ben ortalama 8k gibi bir ücret ödedim. Zaten birçok yer tedavi süreci boyunca taksitlendiriyor, 2 yıl gibi bir sürede ödedim ben. Ödeme açıkçası hiç problem olmadı.
S: En önemlisi diş telleri çıkarıldıktan sonra dişler eski haline dönüyor söylentisi gerçek mi?
C: Evet bu söylenti gerçek. Diş telleriniz çıktıktan sonra sizin dişinize özel diş plağı veriyorlar. Bunu gün içinde takıyorsunuz. Yemek yerken falan çıkarıyor ardından yine takıyorsunuz. Hekiminiz size zaten nasıl kullanacağınızı anlatıyor. Bende şu an bu plakları kullanıyorum. Bunlar dişinizin eski konumuna dönmemesi için kullanılıyor. Ortalama 6-12 ay gibi bir sürede bunları kullanıyorsunuz.